Sjeverni Kipar ✈ iz Sarajeva 5 dana

0
FIRST MINUTE
Od999 KM1,049 KM
FIRST MINUTE
Od999 KM1,049 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

1517
23.11 - 27.11.2021.
sjeverni Kipar

Sjeverni Kipar
23.11 – 27.11.2021.
5 dana – 4 noćenja
Prevoz: Avion

Program putovanja

1.DAN

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti slijedi let za Istanbul sa avio kompanijom Turkish Airlines na letu TK 1024 u 08:30h. Slijetanje u Istanbul u 12:30h, nakon čega slijedi nastavak leta za Erdžan na letu TK 968 predviđen je u 13:55h (sva vremena su lokalna). Po slijetanju na Aerodrom Erdžan (Turski Ercan) u 14:30h slijedi transfer sa aerodroma do Kirenije (Kyrenia) i hotela gdje je predviđen smještaj grupe. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2.DAN

Doručak, nakon čega slijedi odlazak na fakultativni obilazak Kirenije. Kirenija je lučki grad na sjevernoj obali Kipra prepun historijskih spomenika i prelijepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete vidjeti i ostatke antičkog grada. Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Ovaj zamak su sagradili Vizantijci vjerovatno preko ostataka nekadašnjeg rimskog utvrđenja. Svaki osvajač od Ričarda Lavljeg Srca do Turaka je ovom zamku dao nešto jedinstveno. Zamak je u obliku pravougaonika i tu su cisterna za vodu, tamnica, kapela i muzej ali je svakako najveća atrakcija pogled koji se pruža sa bedema iznad luke. U zamak se ulazi prelazeci kameni most i preko nekadašnjeg šanca i ulazi se u malu vizantijsku kapelu sv. Đorđa iz 12. vijeka. Venecijanci su nekadašnje mozaike i korintske stubove koji su se nekada nalazili van zidina uklopili u veću zgradu. U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gdje je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman. Oko stare luke između Kanbulat Kadesija i Kale sokaka nalazi se Stari grad, najživopisniji dio Kirenije. Prošetat ćemo Sokakom Age Džafer Paše i razgledati džamiju Age Džafer Paše sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčko-rimska grobnica. Tokom dnevnog izleta obići ćemo ostatke dvorca Sv. Hilariona koji je zajedno sa svojim okolišem nadahnuo Walt Disneya da stvori crtanu priču o Snjeguljici. Put tokom kojeg možete uživati u prelijepom pogledu na kirenijsku obalu nastavit ćemo prema tipičnom kiparskom selu Bellapais koje se nalazi u planinskom lancu Pentadaktylos, ondje ćete posjetiti lijep
primjer gotske arhitekture, manastir Abbey iz 13.vijeka. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN

Doručak. Današnji dan iskoristite za cjelodnevni fakultativni izlet u Famagustu (udaljena od Kirenije cca 79km). Famagusta je mirna i luksuzna regija koja se pruža na najljepšoj plaži cijelog ostrva Kipar sa hotelima turskog standarda na velikim posjedima. Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa koji ima veoma zanimljivu historiju sa sve čuvenim “gradom duhova”. Grad krase zidovi sa Otelovim tornjem, Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. vijeka pretvorena u džamiju. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje. Slobodno vrijeme do povratka u Kireniju. Noćenje u hotelu.

4.DAN

Doručak. Za ovaj dan predlažemo fakultativnu posjetu džamiji i haremu Ummu Haram poznatijoj kao Hala Sultan Tekija smještena na zapadnoj obali slanog jezera u Larnaki.Ummu Haram bint Milhan radijallahu anha je bila tetka Enesa ibn Malik radijallahu anhu i bila je mahrem Poslaniku alejhiselam. Bila je supruga Ubade ibn Samita njegovog sljedbenika. Prema predaji Umm Haram je već u poznim godinama pala sa mule tokom prve arapske opsade Larnake i poginula. U 18.vijeku grobnicu je otkrio derviš zvani Šeik Hasan koji je na tom mjestu i izgradio prvu strukturu. Ummu Haram radijallahu anha je ukopana na mjestu gdje je preselila na ahiret. Danas na tom mjestu na Kipru, postoji džamija koju su izgradile hrabre Osmanlije u njenu čast. Do dana današnjeg, ljudi iz čitavog svijeta, kada posjećuju Kipar posjete i njen kabur. To je jedno od najvažnijih mjesta za muslimane. Nakon obilaska krećemo prema Nikoziji(europski Berlin na istoku, kako ga još nazivaju) glavni i ujedno najzanimljiviji dio Kipra. Prostire se na površini od 111 km2 od kojih grčki dio čini 5, a turski 60 km2. Famozna granica koja razdvaja ove dvije države zove se “zelena linija”. Prošetat ćemo Buyuk Hanom predivan trg okružen zidinama gdje možete popiti tursku kafu ili čaj uz tradicionalnu baklavu. Posjetit ćemo i Selimiye džamiju –bivšu katedralu Sv.Sofije. Ostatak vremena predlažemo da iskoristite za vlastita istraživanja grada i okoline. Povratak u Kireniju/hotel.Noćenje

5.DAN

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme do polaska na Aerodrom Erdžan. Let za Istanbul u 15:20h na letu TK 969. Predviđeno slijetanje u Istanbul je u u 18:05h. Nastavak leta za Sarajevo je na letu TK 1023 U 20:00h. Slijetanje u Sarajevo 19:50 (sva vremena su lokalna).

NAPOMENA: Putnici koji dolaze iz Bosne i Hercegovine moraju biti dvostruko vakcinisani (najmanje 14 dana mora proći nakon druge doze) i pokazati negativan PCR test 0-72 sata prije datuma ulaska zajedno sa svojim kartonom za vakcinisanje kako bi ušli bez karantina. Rezultati moraju biti označeni QR kodom i na engleskom jeziku.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

 

ZA 30 UPLATA

ZA PRVIH 10 REZERVACIJA

ZA REDOVNE REZERVACIJE

HOTEL 4*

Dome Hotel 4* ili sličan

999 KM

1049 KM

HOTEL 5*

Acapulco Resort Convention & Spa 5* ili sličan

1089 KM

1149 KM

CJENOVNIK FAKULTATIVNIH IZLETA KOJE JE POTREBNO UPLATITI PRIJE POČETKA PUTOVANJA:
Cjelodnevni obilazak Kirenije:
33 EUR (za 25 – 30 prijavljenih putnika);
38 EUR (za 20 – 25 prijavljenih putnika);
40 EUR (za 15 – 20 prijavljenih putnika)
Obilazak Famaguste i Nikozije:
35 EUR (za min. 30 prijavljenih putnika);
38 EUR (za min. 25 prijavljenih putnika);
44 EUR (za 15 – 20 prijavljenih putnika)

Dodatne info

Aranžman uključuje:

Avio prevoz SA – IST – Sjeverni Kipar – IST – SA 
Aerodromske takse
Smještaj u izabranom hotelu u 1/2 sobama sa doručkom
Transfer aerodrom – hotel – aerodrom
Pratilac grupe (min 30 putnika)
Organizacija putovanja

Aranžman ne uključuje:

putno zdravstveno osiguranje
Doplata za večeru 25 KM po osobi/noći
Doplata za fakultativne izlete
Cijena za 1/1 sobu hotel 4* 1049 KM
Cijena za 1/1 sobu hotel 5* 1289 KM

Kalkulacija rađena na bazi minimalno 30 uplata. Agencija zadržava pravo otkaza putovanja 5 dana prije polaska ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih putnika. Agencija ne odgovara za bilo kakvo kašnjenje ili otkazivanje letova ili gubljenje osobnog/ličnog prtljaga. Prijevoznik Turkish Airlines. MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Potrebno je da svaki putnik ima uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne. Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje.
SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE

šifra aranžmana: 000REL