Portugal ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od1,499 KM1,399 KM
FIRST MINUTE
Od1,499 KM1,399 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

1720

Izdvajamo

Hotel Horizont Baška Voda

Tunis ✈ iz Sarajeva

Hotel Slavija Baška Voda

Dubrovački vrtovi sunca

Apulija 🚌🛳 iz Dubrovnika

06.05.-13.05.2022
Portugal
Info

Lisabon i Porto

06 – 13 maj 2022.

8 dana / 7 noći – avionom 

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO - LISABON

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Zagreba u 06:30h. Dolazak u Lisabon u 15:50h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, slijedi panoramski razgled Lisabona, gdje će Vam naš vodič pojasniti sve ljepote Lisabona. Nakon panoramskog razgleda odlazak i prijava u hotel. Noćenje.

2. dan LISABON

Doručak u hotelu. U ranije dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjet glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Dalje se vozimo duž ostalih glavnih lokacija u Lisabonu: Marques de Pombal kružni tok, Avenida da Liberdade, Restauradores i Rossi trgova. Povratak u hotel, slobodno poslijepodne za šetnju,shopping….. Po dogovoru sa grupom odlazak na Fado show (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje

3. danSINTRA

Doručak u hotelu. Nakon doručka, fakultativni izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.
Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje”. Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. Noćenje.

4.danOBIDOS / ALCOBACA /NAZARE / FATIMA / PORTO

Doručak u hotelu. Nakon doručka, 08:30h polazak za Obidos, srednjevjekovni grad koji dominira svojim zidinama. Nastavak prema gradu Alcobaca i posjeta impozantnoe Opatije Abbey of Santa Maria de Alcobaca, koju su izgradili monasi iz reda Clister u 12.vijeku. Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Predlažemo da ostatak slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nastavak putovanja za Porto. Porto je drugi po veličini grad u Portugalu, nakon prijestolnice Lisabona. Sa svojih 300.000 stanovnika, predstavlja najveći grad na sjeveru zemlje. Simbol grada, ali i čitave zemlje galski pjetao za kojeg postoji jedna simpatična priča. Legenda kaže da je upravo ovaj pjetao, prvi donio glas, tj. kukuriknuo u luci, kada je grad oslobođen od Mavara. Zato je i grad dobio ime Porto (luka). Grad danas nosi nadimak Invicta, odnosno nepobjedivi.
Prijava u hotel. Noćenje.

5.danPORTO

Doručak u hotelu. Nakon doručka krećemo u obilazak Porta.
Posjetićemo “Stock Excange Palace”, ili kako se sada zove “Palácio da Bolsa”, zgradu iz 19. vijeka u vlasništvu trgovačkog udruženja Porto, a nalazi se u bivšem privrednom i trgovačkom srcu Porta.
Palača više ne djeluje kao berza, ali ostaje sjedište Udruge i uglavnom se koristi za velike događaje, poput službenih prijema. 1957. kraljica Elizabeta II je primljena u Palácio da Bolsa, na velikoj ceremoniji.
Sagrađena je 1842. godine, nad ruševinama nekadašnjeg samostana St.Francis, koji je spaljen 1833. godine, za vrijeme građanskog rata. Između 1833. i 1842. godine, portonski biznismeni bavili su se trgovinom na ulicama, jer nisu imali nijednu zgradu za to, pa su koristili ovu palaču za te potrebe.
Dalje ćemo obići Crkvu Svetog Franciska, koja je najpoznatiji gotički spomenik u Portu. Poznata je po svojoj izuzetnoj unurašnjoj baroknoj dekoraciji. Nalazi se u historijskom centru grada i pod zaštitom je UNESCO-a.
Srednjovjekovna jezgra grada naziva se Ribeira i savršena je tačka za odmor, ili ručak. Prošetaćemo ulicama Ribeire i otkriti njenu čar i šarene kuće kako bismo upili pravu atmosferu Porta.
Obilazak završavamo u poznatoj Vila Nova de Gaia, gdje možete kušati poznata vina iz Porta i cijelog Portugala. Povratak u hotel. Noćenje

6.danAVEIRO / COIMBRA

Doručak u hotelu. Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Aveiru, poznatom još pod nazivom Venecija Portugala. Uske ulice, šarene zgrade koje se nalaze pod UNESCO-vom zaštitom, rive, pješčane plaže i prijateljski nastrojeni stanovnici su samo neki od aspekata koji definiraju Aveiro, “Skriveni dragulj” Portugala. Industrijska metropola, ali i prekrasan gradić, Aveiro je izgrađen na mrežama kanala zbog čega ga svi i porede sa Venecijom.
U ranije dogovoreno vrijeme polazak prema Coimbri, prelijepom gradiću i jednom od najbitnijih gradova Portugala. Coimbra je bila prijestolnica Kraljevstva u 12. vijeku.
Danas se u Coimbri nalazi jedan od najvažnijih univerziteta u Evropi – University of Coimbra. Nakon obilaska, odlazak u hotel, prijava, večera, noćenje.

7. danCOIMBRA / BATALHA / LISABON

Nakon doručka odlazak u Batalhu, tamo ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovano u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”, i nedovršena kapela (Manuelino). Nakon obilaska Batalhe nastavak putovanja za Lisabon. Po dolasku u Lisabon prijava u hotel. Noćenje

8. danLISABON - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela. Doručak će biti pripremljen za sve putnike za ponijeti. Transfer iz hotela do aerodroma u 06:00h. . Let u 08:35h iz Lisabona za Sarajevo preko Zagreba. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 15:45h. KRAJ USLUGE.

Cijena aranžmana: 1.399 KM za prvih 10 uplata

Redovna cijena : 1.499,00 KM

Dodatne info

Cijena aranžmana uključuje:

Prijevoz avionom na relaciji Sarajevo -Lisabon –Sarajevo
Smještaj u Lisabonu hotelu 4* naa bazi 4 noćenja sa doručkom
Smještaj u Portu, hotel 4* – Vila Nova de Gaia, na bazi 1 noćenje sa doručkom
Smještaj Coimbri u hotelu 3*, na bazi 1 noćenje sa doručkom i večerom (polupansion)
Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
Svi izleti prema programu, osim fakultativnih izleta
Ulaznice za sve objekte prema programu
Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
Svi transferi autobusom prema programu
Boravišna taksa
Organizacija putovanja i pratilac grupe

Cijena aranžmana ne uključuje

Aerodromske taxe 294,00 KM
Doplata za jednokrevetnu sobu  u iznosu   550,00 KM
Izlet Lisabon 55 EUR
Izlet Sintra 70 EUR
Lične troškove
Ručkove i večere tokom obilazaka
Ostale usluge koje nisu navedene u programu
Fado show sa večerom 55 EUR

šifra aranžmana 000VIP