Malta ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od1,350 KM1,299 KM
FIRST MINUTE
Od1,350 KM1,299 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

6289

Izdvajamo

Hotel Horizont, Baška Voda

Hurgada ✈ iz Sarajeva , 1.MAJ

Grand Hotel Slavia , Baška Voda

27.02.-03.03.2024.
MALTA
Info

MALTA
27.02.-03.03.2024.

6 dana/ 5 noći

Malta je destinacija okupana suncem cijele godine. Ovaj otok nalazi se gotovo u središtu Mediterana, 93 km južno od Sicilije i 288 km sjeverno od Afrike. Sa 7000 godina historije, Malteški otoci i Valletta izvrstan su primjer urbanističkog planiranja, koji je zbog svoje jedinstvenosti uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.
Kuda god krenuli, očekuju vas jedinstvene historijske znamenitosti. Hramovi, palače, katedrale i utvrde pružaju uvid u živopisnu historiju koju gotovo da možete osjetiti. Historija Malte duga je i bogata. Na putu ćete naići na misteriozne prahistorijske lokalitete, srednjovjekovne kapele i osamljene palače vitezova. Oduševit će vas jedinstveni prahistorijski hramovi, neke od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimske katakombe, srednjovjekovni gradovi i izvanredna arhitektonska i umjetnička ostavština vitezova sv. Ivana (Malteški vitezovi). Malteški otoci pružaju uzbudljive kombinacije prizora: mediteransko plavetnilo, vapnenačku arhitekturu boje meda i čisto nebo. Gotovo se možete zaljubiti u svaku usku ulicu čarobne Vallete. Malta je apsolutno nezaobilazno odredište za one koji vole kombinovati fascinantnu antičku historiju s arhitekturom i prekrasnom prirodom.

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan LET ZA MALTU Sarajevo – Istanbul - Malta

Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Letom TK1024 u 08:20 h letimo za Maltu preko Istanbula. Po slijetanju u 18:50 h (lokalno vrijeme) na Internacionalni aerodrom Malta u mjestu Luqa, slijedi organizovani transfer do hotela. Noćenje.

2.dan28.02.2024. (SRIJEDA) Valletta – Mdina – Rabat

Doručak. Poslije doručka slijedi fakultativni obilazak najmanjeg glavnog grada u Europi. Započinjemo šetnju Vallettom, grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, s lokalnim certificiranim vodičem na našem jeziku. Razgled gradskih vrata, zgrade Parlamenta, Opere i pozorišta Manoel – jedno od najstarijih pozorišta u Europi. Slijedi nastavak razgleda najvažnijih historijskih gradjevina kao i vidikovca Barraca. Obilazak vrtova koji su izgradili vitezovi Sv. Jovana (1573/1578), te vidikovac s prekrasnim pogledom na luku i tri utvrđena grada. Proći ćemo pored bogato ukrašene katedrala Sv. Jovana koja se smatra jednom od najljepših u Europi, u čijoj se raskošnoj baroknoj unutrašnjosti ističe Caravaggiova slika kao i crkveni muzej s prekrasnim zbirkama flamanskih tapiserija. Slobodno vrijeme i transfer do Mdine.
Našu šetnju nastavljamo obilaskom srednjovjekovnog grada Mdina, ovaj grad opravdava naziv „Tihi grad“ za razliku od moderne i dinamične Vallette. Obilazak započinjemo iznad glavnih vrata zidine, a ulazak kroz utvrđene zidine grada otkriva zadivljujuće palače koje su pripadale malteškom plemstvu. Obilazak Rabata, grada koji se nadovezije na Mdinu. Transfer do Slieme. Noćenje.

3. dan29.02.2024. (ČETVRTAK) Gozo - Popajevo selo

Doručak. Danas nam se možete pridružiti na cjelodnevnom fakultativnom izletu na otok Gozo. Kratkom plovidbom od oko 20 minuta trajektom stižemo do luke Mgarr, gdje ćete odmah osjetiti jedinstveno ozračje ovog otoka. Najprije odlazimo do megalitskog hrama Ggantija, jedne od najstarijih građevina na svijetu uvršetne na UNESCO listu svjetske baštine, starije čak i od egipatkih piramida ili čuvenog Stonehenga. Zatim slijedi posjeta srednjovjekovnom kaštelu u Victoriji te zaljevima nalik na fjordove u Xlendi i Dwejri. Gozo je poznat i po svojim zanatima, naročito ručno izrađenoj čipki i pletenim odjevnim predmetima. Posjetitelji otoka bit će impresionirani bujnim zelenilom otoka, njegovim mirnim ozračjem i razlikama u odnosu na veću Maltu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. dan01.03.2024. (PETAK) Tri grada – Marsaxlokk ¬– Mosta

DDoručak. Nakon doručka slijedi fakultativni izlet na kojem obilazimo tri stara utvrđena grada smještena u velikoj luci Grand Harbur, a to su Vittoriosa, Caspica i Senglea. Staro ribarsko mjesto Marsaxlokk poznato po mnoštvu restorana u kojima se služi riba i po šarenim brodićima – luzza koji s prednje strane imaju oči, za koje se vjeruje da štite ribare na moru. Nastavak putovanja do gradića Mosta, te posjeta najvećoj i najpoznatijoj crkvi na Malti, Rotunda of Mosta. Osim što nalikuje rimskom Panteonu, ima i ogromnu kupolu koja je svojedobno bila treća po veličini u svijetu. Unutrašnjost je prostrana i impresivna, no ono što je još fascinantnije je jedan neobičan detalj vezan za kupolu, a to je Bomba.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacističke zračne snage bombardirale su Maltu. Tokom bombardiranja 1942. godine bomba teška 500 kilograma pala je na crkvu baš tokom mise. Probila je kupolu, pala unutra, udarila u zid i otkotrljala se po podu. U jednom trenutku se zaustavila i nije eksplodirala. Nakon obilaska slijedi povratak u hotel.
U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta „Malteško veče“, show program koji uključuje taradiocionalni malteški ples i muziku, te degustaciju domaćih jela i vina.

5.dan02.03.2024. (SUBOTA) Slobodan dan

Doručak. Slobodan dan. Predlažemo obilazak Vallete , posjetu katedrala Sv. Jovana, (obično su redovi za ulazak, tako da ćemo odvojiti vrijeme za obilazak). Kupovina ili šetnja pored mora ili krstarenje Zaljevom

6.dan03.03.2024. (NEDELJA) Malta – Sarajevo

Doručak. Odjava iz hotela.Transfer do aerodroma. Letom TK1370 u 09:40 h letimo za Sarajevo preko Istanbula. Kraj programa

Dodatne info

REGULARNA CIJENA……………… 1.350,00-KM

FIRST MINUTE ……………….. 1.299,00 -KM

 

 

 

 

Cijena uključuje :

✅Avio kartu na relaciji Sarajevo – Istanbul – Malta
✅Uključene aerodromske takse
✅Kofer do 23 kg + ručna prtljaga 7 kg
✅Transfer na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom
✅Smještaj na bazi 5 noćenja sa doručkom  u 1/2 sobi u hotelu Azur by St.Hotels 3*+ – Sliema
✅Troškovi organizacije putovanja
✅Pratilac putovanja

Cijena ne uključuje:

❌Putničko zdravstveno osiguranje – 12,00 KM ( 2 KM DAN/OSOBA)
❌Fakultativne izlete
❌Boravišna taksa u hotelu – 20,00 KM (plaća se na recepciji hotela – 4KM dan/osoba)
❌Doplata za jednokrevetnu sobu – 270,00 KM

Fakultativni izleti:

VALLETTA+MDINA+RABAT – (najam autobusa i usluge lokalnog licenciranog vodiča na našem jeziku) – 100,00 KM
GOZO+POPAJEVO SELO – (najam autobusa, usluge lokalnog licenciranog vodiča i prijevoz trajektom na ostrvo Gozo) – 130,00 KM
TRI GRADA+MARSAXLOKK+MOSTA – (najam autobusa i usluge lokalnog licenciranog vodica) –
 100, 00 KM
MALTEŠKO VEČE – (Show, piće i večera) – 120,00 KM