Malta ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od1,499 KM1,399 KM
FIRST MINUTE
Od1,499 KM1,399 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

6269

Izdvajamo

Hotel Horizont, Baška Voda

Hurgada ✈ iz Sarajeva , 1.MAJ

Grand Hotel Slavia , Baška Voda

01.05.-05.05.2024.
MALTA
Info

MALTA
         01.05.- 05.05.2024       
    5 dana/ 4 noći

Malta je destinacija okupana suncem cijele godine. Ovaj otok nalazi se gotovo u središtu Mediterana, 93 km južno od Sicilije i 288 km sjeverno od Afrike. Sa 7000 godina historije, Malteški otoci i Valletta izvrstan su primjer urbanističkog planiranja, koji je zbog svoje jedinstvenosti uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.
Kuda god krenuli, očekuju vas jedinstvene historijske znamenitosti. Hramovi, palače, katedrale i utvrde pružaju uvid u živopisnu historiju koju gotovo da možete osjetiti. Historija Malte duga je i bogata. Na putu ćete naići na misteriozne prahistorijske lokalitete, srednjovjekovne kapele i osamljene palače vitezova. Oduševit će vas jedinstveni prahistorijski hramovi, neke od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimske katakombe, srednjovjekovni gradovi i izvanredna arhitektonska i umjetnička ostavština vitezova sv. Ivana (Malteški vitezovi). Malteški otoci pružaju uzbudljive kombinacije prizora: mediteransko plavetnilo, vapnenačku arhitekturu boje meda i čisto nebo. Gotovo se možete zaljubiti u svaku usku ulicu čarobne Vallete. Malta je apsolutno nezaobilazno odredište za one koji vole kombinovati fascinantnu antičku historiju s arhitekturom i prekrasnom prirodom.

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO - MALTA

Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Charter let za Maltu. Dolazak. Transfer do hotela. Ostavljanje stvari na recepciji hotela. Slobodno vrijeme do check inn-a. Predlažemo poludnevni fakultativni izlet do južnog dijela Malte gdje se smjestilo ribarsko mjesto Marsaxlokk. Šetnja slikovitim gradićem, njegovom promenadom uz more gdje se mogu vidjeti brojni tradicionalni ribarski Luzzu brodići živopisnih boja. Slijedi vožnja do obližnjeg kompleksa Blue Grotto koji se sastoji od čak sedam spilja. Moguća vožnja brodićem kroz tirkizno plavu spilju, ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju. Slobodno vrijeme za ručak. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme za večeru i ostale aktivnosti. Noćenje.

2.dan02.05.2024. VALLETTA (poludnevni fakultativni izlet – Blue Grotto & Marsaxlokk)

Doručak. Odlazimo autobusom na cjelodnevni izlet u Vallettu i tri grada. Tri grada su srednjovjekovni gradići preko puta luke u Valletti. To su Vitorioza, Kospikiua i Senglea.
Gradovi su međusobno povezani i isprepleteni, i teško je reći gdje jedan grad počinje, a gdje se drugi završava. Zapravo, veoma su slični Valletti, ali su dosta mirniji i sa manje saobraćaja. Tri grada su inače bila prva baza vitezova kada su došli sa Rodosa na Maltu 1530. godine. Na ovom mjestu se nalazilo sjedište Suverenog vojnog reda Svetog Jovana iz Jeruzalema. Prvo su se naselili u Birgu (kasnije Vitoriosa), koji je bio njihov glavni grad. Zbog strateškog položaja Malte u Sredozemnom moru, vitezovi su izgradili čitav sistem utvrđenja oko Velike luke. Zidovi i utvrđenja su nastala tokom 17. i 18. vijeka i obuhvatala su Santa Margeritu i liniju Kotonera. Izgrađeni su za odbranu Velike luke i Tri grada, a ostaci bedema i zidova mogu su vidjeti i danas. Ovdje se 1571. godine sjedište Reda vitezova preselilo u Valetu, novu prijestolnicu. Tokom vođenog razgleda kroz živahne ulice Vallette otkrit ćete ljepotu i šarm ovog grada – Valleta je najbolji primjer jedinstvene kulturne ostavštine. Najprije ćemo uživati u fascinantnom pogledu na prirodnu luku Grand harbour koji se pruža iz vrtova Barracca. Nakon toga posjetit ćemo Katedralu sv. Ivana, razgledati Caravaggiove majstorske freske u Oratoriju, flamanske tapiserije i crkveni muzej. U katedrali se nalazi i jedan od najljepših mramornih podova na svijetu. Nastavljamo ulicom Republike i prolazimo pored Palače velikog meštra. Nastavljamo autobusom panoramski razgled zidina starog grada Vallete, a u povratku prema hotelu prolazimo promenadama Ta Xbiex i Sliema.
Slobodno vrijeme za ručak. Povratak u hotel sa autobusom ili individualno. Noćenje.

3. dan03.05.2024. GOZO (fakultativni izlet)

Doručak. Danas nam se možete pridružiti na cjelodnevnom fakultativnom izletu na otok Gozo. Kratkom plovidbom od oko 20 minuta trajektom stižemo do luke Mgarr, gdje ćete odmah osjetiti jedinstveno ozračje ovog otoka. Najprije odlazimo do megalitskog hrama Ggantija, jedne od najstarijih građevina na svijetu uvrštene na UNESCO listu svjetske baštine, starije čak i od egipatskih piramida ili čuvenog Stonehenga. Zatim slijedi posjeta srednjovjekovnom kaštelu u Victoriji te zaljevima nalik na fjordove u Xlendi i Dwejri. Gozo je poznat i po svojim zanatima, naročito ručno izrađenoj čipki i pletenim odjevnim predmetima. Posjetitelji otoka bit će impresionirani bujnim zelenilom otoka, njegovim mirnim ozračjem i razlikama u odnosu na veću Maltu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. dan04.05.2024. MDINA, MOSTA, RABAT, TAQAL (cjelodnevni izlet – fakultativno)

Doručak. Odlazak u Mdinu gdje dalje idemo na pješačku turu. Mdina je ostala središte malteškog plemstva i vjerskih vlasti (a imovina se i dalje uglavnom prenosi s porodica i s generacije na generaciju), ali nikada nije povratila značaj prije 1530. godine, što je dovelo do popularnog naziva “Tihi grad”. od strane lokalnog stanovništva i posjetitelja. Mdina se nalazi na probnoj listi UNESCO-ve svjetske baštine, a sada je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Malti. Zatim ćemo prijeći u Rabat. Ime sela na semitskom znači “predgrađje”, jer je nekada bilo predgrađje Mdine, starog glavnog grada. U 15. vijeku, dok je ovo područje služilo kao zaklon od stalnih gusarskih napada, u Rabat je stiglo nekoliko vjerskih redova, koji su tu i ostali. Kada je Orden Svetog Jovana stigao na Maltu, Rabat je stekao značaj zbog svoje blizine Mdine, Grota Svetog Pavla, škola Covent i zbog obradivih poljoprivrednih površina u selu. Možemo posjetiti katakombe Saint Pauls ( ulaz fakultativno). Slobodno vrijeme za ručak. Zaustavite se u Dingli Cliffs za fotografiju. Posjetite zanatsko selo Ta Qali. Posljednja stanica Crkva Mosta – treća najveća kupola u Evropi, poznata po bombi koja je pala u crkvu tokom mise u Drugom svjetskom ratu i nije eksplodirala (ulaz fakultativno). Transfer do hotela. Slobodno vrijeme i noćenje.

5.dan05.05.2024. MALTA - SARAJEVO

Doručak. Slobodan dan. Predlažemo obilazak Vallete , posjetu katedrala Sv. Jovana, (obično su redovi za ulazak, tako da ćemo odvojiti vrijeme za obilazak). Kupovina ili šetnja pored mora ili krstarenje Zaljevom

Dodatne info

HOTEL CAVALIERI ART 4*

Cijena aranžmana po osobi…………………….1.699, KM

 

MARITIM ANTONINE HOTEL & SPA 4*

Cijena aranžmana po osobi…………………….1.499,-KM

 

 

 

 

 

 

Cijena uključuje :

✅Avio kartu na relaciji Sarajevo – Malta – Sarajevo
✅Aerodromske takse
✅Kofer do 20 kg + ručna prtljaga 7 kg
✅Transfer na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom
✅Smještaj na bazi 4 noćenja sa doručkom  u 1/2 sobi, lokacija St. Julian's ili Mellieħa
✅Troškovi organizacije putovanja
✅Pratilac putovanja
✅Cjelodnevni izlet Valletta i tura tri grada
✅Eco taksa

 

Cijena ne uključuje:

❌Putničko zdravstveno osiguranje – 10,00 KM ( 2 KM DAN/OSOBA)
❌Fakultativne izlete Gozo, Blue Grotto & Marsaxlokk i Mdina
❌Ulaznice za muzeje i katedrale
❌ručkove i večere

Fakultativni izleti / opcionalno:

 1. Blue Grotto & Marsaxlokk 60 KM (opcionalno voznja brodicem, plaćanje na licu mjesta)
 2. Gozo 110 KM (vožnja trajektom i karta za Ggantija Temples uključena)
 3. Mdina, Mosta, Rabat, Taqali 70 KM (eventualne ulaznice za individualne aktivnosti nisu uključene)

 

Napomena: Fakultativni izleti se naplaćuju u agenciji prilikom rezervacije aranžmana.

Doplate:

HOTEL MARITIM

 • Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu Maritim Antonine & Spa – 335 KM
 • Dijete do 2 godine GRATIS, 2 – 11,99 godina – 1.179 KM (ima svoj krevet)
 • Trokrevetne i četverokrevetne sobe isključivo na upit.

 

HOTEL CAVALIERI

 • Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu Cavalieri Art – 490 KM
 • Dijete do 2 godine GRATIS
 • Dijete 2-2,99 godina 909 KM (dijete spava sa roditeljima)
 • Dijete 3-4,99 godina 1.189 KM (dijete spava sa roditeljima)
 • Trokrevetne i četverokrevetne sobe isključivo na upit.

Napomena: Fakultativni izleti se naplaćuju u agenciji prilikom rezervacije aranžmana.

Šifra:KMP