Oman ✈ iz Sarajeva

0
Cijena
Od1,149 KM
Cijena
Od1,149 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

4460

Izdvajamo

Hotel Horizont Baška Voda

Tunis ✈ iz Sarajeva

Hotel Slavija Baška Voda

Dubrovački vrtovi sunca

Apulija 🚌🛳 iz Dubrovnika

12.02.2022. - 18.02.2022
Azija
Info

O M A N

Od pješčanih pustinjskih dina do plaža, kanjona i planina…
Termin putovanja 12.02.2022. – 18.02.2022.

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO – ISTANBUL – MUSCAT

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let PC 292 (Pegasus Airlines). Polijetanje u 15:55 h, slijetanje u Istanbul u 19:45 h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta za Muscat na liniji PC 870 u 21:25 h. Dolazak u Muscat u 03:25 h. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela. Dobrodošli u Oman, arapski dragulj smješten na samom početku Perzijskog zaliva. Poznat je po svojoj bogatoj historiji, prirodnim bogatstvima, šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i historijskim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tokom godine. Smješten na uzanom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muskat (Muscat) proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaliva. Gradsku panoramu ukrašavaju zlatni minareti, utvrđenja i kule i linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jedno veliko utvrđenje uklesano u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Mutrah (Muttrah) gde se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruvi (Ruwi), poznatiji kao “mala Indija’’, gdje su načičkane brojne prodavnice i trgovački centri.

2. dan: MUSCAT

Prijava u hotel. Odmor. U poslijepodnevnim satima fakultativni obilazak grada Muscata (Kraljevska opera – Muttrah Souk – Palača Al Alam) Proći ćemo pored Kraljevske opere impozantnog objekta građenog prema ideji voljenog sultana, koji je oduvijek bio ljubitelj klasične muzike i umjetnosti. Kraljevska opera najznačajniji je kulturni i umjetnički centar cijele zemlje. Ova zgrada odražava savremenu omansku arhitekturu i ima kapacitet da primi maksimalno 1100 ljudi. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom i služi za operu, balet i simfonijske koncerte. Njena izgradnja bila je predmet velike polemike među stanovnicima Omana. Postavlja se pitanje da li je jedan tako skup i grandiozan projekat zaista bio potreban zemlji u kojoj većinsko stanovništvo ima nisko obrazovanje ili je sultan izgradio za svoju dušu.
Nedaleko od zgrade opere nalazi se pješčana plaža Qurum Cornichea sa mnoštvom restorana i luksuznih hotela, koja je savršeno mjesto za odmor i relaksaciju. Šetalište uz obalu ima uređeni prostor za piknik na kome lokalno stanovništvo organizuje porodična okupljanja. Qurum Cornichea je mjesto na kome u nekom od restorana ili jednostavno uz plažu pod palmom možete uživati u predivnom zalasku sunca. U neposrednoj blizini plaže nalazi se i istoimeni park, najveća i najljepša zelena oaza u gradu.Naš obilazak nastavljamo prema oblasti Korniš, šetalištu pored mora.
U njemu se nalazu Mutrah suk, tradicionalna tržnica isprepletana uličicama i uskim prolazima koja važi za jednu od najbogatijih na Arabijskom poluostrvu. U suku možete pronaći mnoštvo zlatara, prodavnica tekstila, začina i još mnogo toga karakterističnog za ovaj region. Pored mnogo različitih opojnih mirisa koje ćete osjetiti jedan je posebno dominantan, a to je miris tamjana. Ova aromatična smola može se pronaći širom zemlje i paljenjem tamjana razvija se neobično jak i prijatan miris koji ćete osjetiti širom tržnice dok prolazite kroz nju. Na kraju Korniša je riblja pijaca, nalazi se uz samu obalu gdje u jutarnjim satima ribari pristaju svojim barkama sa svježim ulovom koji istog dana prodaju. Interesantno je da na pijacama u Omanu nećete sresti žene, ovdje samo muškarci prodaju i kupuju. Na suprotom kraju Korniša nalazi se stara kula sa koje se pruža pogled na cijelu oblast i Omanski zaliv. Nakon kraće pauze nastavljamo prema sultanovoj palači, još jednom primjeru moderne arapske arhitekture, koja služi kao kancelarija šefa države sultana Qaboosa. Svojom šarenom fasadom potpuno dominira trgom na kome se na suprotnoj strani nalazi Nacionalni muzej Omana. Palača Al Alam okružena je tvrđavama Al Jalali i Al Mirani koje su sagrađene 1580. godine za vrijeme portugalske okupacije, danas su pretvorene u muzej koji mogu posjetiti samo visoki zvaničnici koji posjećuju zemlju. Turistima nije dozvoljen ulaz. Slobodno vrijeme, povratak u hotel, večera i noćenje

3.danMUSCAT - WADI SHAB - SUR - RAS AL HADD

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Naš obilazak započinjemo posjetom velikoj džamiji “Sultan Qaboos“. Sjajan primjer moderne islamske arhitekture koja simboliše preporod zemlje, želju za spajanjem drevne tradicije sa modernim vremenom. Okružena je vrtom sa mnoštvom cvijeća i zelenila. Sagrađena je 2001. godine, nakon gotovo sedam godina rada, a bio je to poklon sultana svom narodu povodom 30 godina vladavine. Džamija leži na prostoru od 416m2 ima jednu glavnu kupolu i pet minareta koji simbolišu pet stubova islama, minaret od 90 m. i još četiri minareta visoka 45, 5 m. Pored atraktivnih građevinskih osobina, interijer džamije ima svoju ljepotu. Središnji luster džamije izrađen je od 600.000 Swarovski kristala i visok je 14m. Džamijski pod pokriven je jedinstvenim Perzijskim tepihom koji se smatra drugim po veličini u svijetu. Izrada je trajala četiri godine, okupljajući 1,7 milijardi čvorova od 28 različitih boja, koristeći klasične perzijske tradicije poput: Tabriz, Kashan i Isfahan.
* Imajte na umu da žene moraju biti u potpunosti pokrivene od glave do članaka, a muškarci treba da nose duge pantalone da bi mogli ući u Veliku džamiju.

Nakon obilaska džamije putovanje nastavljamo prema “Bimmah sinkhole”, Vrtača Bimmah je prirodna znamenitost – nastala je u krečnjaku urušavanjem velike špiljske komore. Raniji stanovnici su vjerovali da je ovu rupu formirao meteorit (“komad mjeseca”). Široka je približno 70 m, duboka 20 – 30 m. Na dnu se nalazi duboko modrozeleno jezero. Nakon kraće pauze nastavljamo prema Wadi Shab – što u našem prijevodu znači klisura smještena između litica. Wadi su suha korita između dubokih uskih klisura koji se probijaju kroz brojne planine Omana. Kako bi izbjegli vrućine ove klisure su postale kao igrališta za domaće stanovnike a i turiste. Iako nema ceste pristup Wadi Shab-u, je prilično lagan a samo putovanje do odredišta je nevjerovatno, traje manje od jednog sata, valovitim planinskim terenom, šetnicom uz vijugavu rijeku, a možete hodati ili plivati kroz tirkizno plave bazene kako biste stigli do odredišta. Svaki bazen je jedinstven i varira u dubini. Neke možete jednostavno pregaziti, dok su drugi toliko duboki da ne možete dodirnuti dno. Mnogo algi prekriva kamenje, što može učiniti ulazak i izlazak iz raznih bazena skliskim i neugodnim.
Na kraju, izgleda da više ne možete plivati – sve dok ne ugledate malu pukotinu u visokoj litici od krečnjaka. Poslušajte savjet lokalaca, ta mala pukotina je ulaz u masivnu djelomično potopljenu pećinu s vodopadom. Slobodno vrijeme za kupanje i ručak … Dalje, nastavljamo putovanje prema Wadi Tiwi. Poznata je kao „Wadi iz devet sela “. Sa svojim nizom smaragdnih bazena i gustim plantažama palmi i banana Wadi Tiwi po ljepoti je gotovo konkurencija svom susjedu, Wadi Shabu, posebno u proljeće kada sve ozeleni s obje strane wadija.
Nastavljamo prema starom pomorskom gradu Sur, poznatom po svom pristaništu i brodogradilištu tradicionalnih omanskih drvenih ribarskih brodova (dhow) koji se i danas grade ručno. Sur je bio važna luka do izgradnje Sueckog kanala. Nalazi se na sjeverno-istočnoj obali Omana, najbliži Indiji, preko njega se s njom najviše trgovalo. Zato su ovdje naučili graditi najbolje brodove. I danas je Sur poznat po tradicionalnoj brodogradnji, taj su stari zanat dobro iskoristili. Drugo, po čemu je Sur poznat širom svijeta, je rezervat Ras al Jinz Turtle Reserve u kojem morske kornjače dolaze položiti jaja. Po dolasku u Sur obilazak brodogradilišta. Nakon obilaska brodogradilišta, odlazak u Ras al Hadd, smještaj u hotel, večera. Nakon večere odlazak u rezervat kornjača. Kornjače u večernjim satima izlaze na obalu da polože jaja. Povratak u hotel. Noćenje.

4. danSUR - WADI BANI KHALID - WAHIBA SANDS

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Putovanje nastavljamo preman jednoj od najljepših oaza u Omanu Wadi Bani Khalid.
Ovaj wadi jedan je od najpristupačnijih, najvećih i najslikovitijih wadija u Omanu, jedina oaza u kojoj ima vode tokom čitave godine i postalo je omiljeno izletište. Stranci se dođu kupati, a domaći roštiljaju. Preko mostića ide se do restorana na drugoj strani jezerca. Tu se u hladovini odmaraju oni koji neće plivati. Wadi se sastoji od donjih i gornjih bazena, a svaki varira po veličini, dubini i broju vodopada. Ono što je veoma specifično za ovu oazu je da su bazeni prepuni riba. Nakon kupanja i pauze za ručak nastavljamo prema zlatnim pješčanim dinama pustinje Wahiba Sands. Upoznat ćete pravu beduinsku porodicu uživati u vožnji pješčanim dinama gledati zalazak sunca… kombinaciju boja i konstrast tame i svjetlosti koji pustinji daju veoma specifičan izgled… smještaj u kamp, večera, noćenje.

5. danWAHIBA SANDS - IBRA-BIRKAT AL MAWZ - NIZWA

Doručak. Nakon doručka napuštamo zlatne pječane dine i vozimo se prema gradu Ibra. Poznat kao prolaz u omansku regiju Sharqiya, grad Ibra je jedan od najstarijih omanskih gradova, poznat po impresivnim konjanicima i proslavama utrka na kamilama. Ibra se nalazi 140 km južno od Muscata na drevnoj karavanskoj ruti kroz omansku unutrašnjost, okružen je brdima prošaranim karaulama. Ibra je takođe poznata po svojim oazama i starim trgovačkim vezama sa Zanzibarom, što je grad obogatilo u prošlim vremenima.
U starom gradu još uvijek možete vidjeti velike kuće bogatih trgovaca koje su napravljene od blata, visoke dva do tri sprata. U izuzetno zelenom gradu pronaći ćete drveća banana i palme hurmi. Ibra je dom posebno živahnog souka. U modernoj zgradi u srcu grada možete kupiti sve, od tepiha, tradicionalnih bodeža do srebrnine po kojoj je Ibra poznata. Nakon obilaska Ibre nastavljamo prema gradu Nizwa. U podnožju planine Jabal Akhdaru – zelena planina nalazi se selo Brikat al Mawz, ili (u prijevodu„Banana bazen “), jedno je od najpoznatijih sela u ruševinama. Sa dva seta ruševina, velikom plantažom banana, slikovitim okruženjem i starim sistemom za navodnjavanje Falaj, ovo mjesto je navedeno kao UNESCO-va svjetska baština. Zaklonjeno između ravnice i planine, ovo selo zadržalo je veći dio svog starog šarma (uprkos nedavnoj modernizaciji). U selu postoji nekoliko zanimljivih stvari koje ćemo vidjeti, uključujući tvrđavu, aktivni falaj (kanal za navodnjavanje), neke zanimljive stare zgrade koje su u procesu restauracije i gustu plantažu hurmi kroz koju moramo proći da bi stigli do sela. Nakon obilaska nastavljamo prema Nizwi. Obilazak započinjemo odlaskom do jednog od najstarijih marketa u zemlji Nizwa souq-a.
Souq je organizovan po vrstama robe. Tu su blokovi za voće i povrće, za ribu, za meso, za hurme, za halvu i zanatski souq. Souq nije velik i neki dijelovi su modernizirani. Sakupljači suvenira imaju također svoj kutak. Oko glavnog trga i na glavnim alejama. Nizwa je posebno poznata po izradi srebrnog kanđara (tradicionalni zakrivljeni bodež). Danas indijski ili pakistanski kovači srebra pod nadzorom omanskih majstora izrađuju, posebno dizajnirane komade za turiste. Nakon obilaska nastavljamo obilaskom tvrđave. Tvrđava u Nizwi je jedna od prvih koju je sultan dao restaurirati. Prepoznatljiva je po ogromnoj kuli. Postoji još od 9. vijeka, ali u današnji oblik je u 17. vijeku dogradio imam Sultan bin Saif Al Yarubi, isti onaj koji je istjerao Portugalce. Bilo je to doba prosperiteta i razvoja, doba kada su „putevi bili sigurni, roba jeftina, profit visok i usjevi bogati “. Gradili su je dvanaest godina. Tu su Omanci pokazali umjeće u izgradnji odbrambenih objekata. Glavna kula je promjera 45m i visoka 30m, s jednako toliko dubokim kamenim temeljem. Do polovine je ispunjena kamenjem kroz koje se penje uskim i strmim stubištem. Na svakom skretanju su debela drvena vrata, iznad kojih su takozvane ‘ubojite rupe’. Kroz njih se proljevalo vruće ulje na napadače ili voda ako su ih pokušali zapaliti. Zavijanje stubišta je onemogućavalo upotrebu udarnih ovnova. S dvadeset i četiri topa i sto dvadeset mušketira kontrolirao se prilaz sa svih strana. Impresivna kula je utvrdi donijela auru nepobjedivosti. Sama utvrda je izgrađena iznad podzemnog vodenog toka koji je osiguravao opskrbu vodom u slučaju opsade. Unutar utvrde mnoštvo je zgrada, terasa, prostorija, stepeništa, prolaza, hodnika i podzemnih tunela. Praznik za oči za sve koji vole čiste linije i jednostavne geometrijske oblike. Unutar tvrđave se nalazi muzej koji prikazuje običaje i život onog doba. S vrha tornja pruža se pogled na cijelu dolinu, planine i grad Nizwu. Nakon obilaska slobodno vrijeme, ručak. U poslijepodnevnim satima povratak u Muskat. Slobodno vrijeme do večere. Večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

6. danMUSCAT

Doručak u hotelu. Slobodan dan ili mogućnost fakultativnog izleta – cjelodnevno krstarenje brodom.
Cijena po osobi 65 EUR. Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je 10.
Večera u lokalnom restoranu. Kasni check-out iz hotela . U dogovoreno vrijeme transfer na aerodrom.

7.danMUSCAT-ISTANBUL-SARAJEVO

Po dolasku na aerodrom prijava na let PC 871 Muscat –Istanbul 04:25 h., slijetanje u Istanbul planirano u 08:40. Zatim slijedi vezni let PC 291 u 15:30 h Istanbul- Sarajevo. Slijetanje u Sarajevo predviđeno u 15:25 h. Kraj usluge.

 

Cijena aranžmana: 1149,00 KM  po osobi u dvokrevetnoj sobi

Dodatne info

U CIJENU URAČUNATO:
prijevoz avionom  Pegasus airlines Sarajevo-Istanbul- Muscat-Istanbul –Sarajevo
smještaj u hotelima 3* na bazi punog pansiona (doručak, ručak, večera),osim 13.02. kada je usluga polupansion (doručak/večera)
transfer aerodrom-hotel-aerodrom
organizacija putovanja
pratilac grupe
Muskat city tour

OBAVEZNE DOPLATE:  479,00 KM ( plaća se u agenciji)
Izlet Wadi Shab, Sur, Ras Al Hadd sa posjetom rezervatu kornjača
Izlet sa noćenjem – Wahiba sands (beduinsko naselje u pustinji)
Izlet u Nizwu

U CIJENU NIJE URAČUNATO:
aerodromske taxe 349,00 KM (plaćaju se u agenciji)
 doplata za jednokrevetnu sobu ——-300,00 KM
Cjelodnevni izlet brodom u Muscatu sa ručkom 65 EUR
Putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja 40,00 KM za osobe do 60.g; za osobe od 60 do 70 g.,cijena je 60,00 KM
PCR test ne stariji od 72 sata ( 70,00 KM – posreduje agencija)
Viza za Oman za BH državljane, cijena 88,00 KM – posreduje agencija. Potreban pasoš i jedna slika.
ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

Prema trenutnim pravilima koji su na snazi za ulazak u Oman BH državljanima je potrebno imati dokaz o primljene obje doze vakcine. Osobe koje nisu vakcinisane ne mogu ući u Oman. Pored potvrde o vakcinaciji, potreban je i PCR test ne stariji od 72 sata . Za državljane Bosne i Hercegovine potrebna je viza za Oman (posreduje agencija). Za vizu je potreban pasoš i 1 slika.