Putevima Mezopotamije, Jugoistočna Turska

0
turska avantura🧿🧿
Od1,399 KM
turska avantura🧿🧿
Od1,399 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

3558

Izdvajamo

Hotel Horizont Baška Voda

Tunis ✈ iz Sarajeva

Hotel Slavija Baška Voda

Dubrovački vrtovi sunca

Apulija 🚌🛳 iz Dubrovnika

TURSKA
Info
Fotografije

🧿🧿Mezopotamija – kolijevka civilizacija🧿🧿
POLASCI:
22.-29.03.20222.
04.-11.05.2022.
14.-21.05.2022.
✈iz Sarajeva / 7 noći -8 dana

Vodimo vas na putovanje po bogatoj jugoistočnoj Turskoj – u oblast poznatiju kao nekadašnja Mezopotamija!  Na ovom putovanju ćemo obići mnoge stare stare gradove poput Sanliurfe – “grada proroka”, Mardina – sa svojom nestvarnom arhitekturom, kao i brojne arheološke lokalitete koji ne odolijevaju vremenu. 
Putovanje za prave gurmane i ljubitelje istorije! 

Program putovanja

1. dan 03.11.2021. (ČETVRTAK), SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN

Okupljanje na Sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta (07:00h). Prijava na let za Istanbul u 09:00h avio kompanijom Turkish Airlines. Dolazak u Istanbul u 12.00h i presjedanje na let za Mardin u 15.50h. Po dolasku u Mardin u 17.55h, slijedi transfer do hotela i smještaj. Slobodno veče za šetnju i razgledanje grada. Noćenje.

2. Dan 04.11.2021. (PETAK) MARDIN – MİDYAT – MOR GABRİEL – MARDIN

Nakon ranog doručka polazimo u obilazak grada i okolnih atrakcija. Grad Mardin nalazi se u jugoistočnoj Turskoj. Sagrađen je u arapskom stilu na jednoj strani brda gdje su kuće složene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa. Tragovi prvih naselja u regiji sežu sve do neolitika. Asirci, Perzijanci, Rimljani, Bizantinci, Arapi, Seldžuci, Mongoli, Memluci, te dinastije Karakoyunlu, Artuklu (Artukidi), Akkoyunlu, Safevidi pa potom Osmanlije – svi su ti narodi, države i carstva ostavili svoj trag na Mardinu. Grad je na UNESCO listi svjetske baštine. U njemu stanovništvo čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika: turiski, arapski i kurdski. Prolazeći uskim uličicama ovoga grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćemo brojne minarete, džamije, crkvice i samostane, te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše poprimio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća. Danas ćemo posjetiti tvrđavu koja dominira gradom, medresu Zindžirije, Ulu džamiju iz 12. vijeka i gradsku tržnicu prepunu nakita, začina, rukotvorina i raznih organskih proizvoda. Prilika za shopping koja se ne propušta! Preporučujemo kupiti srebro najfinije izrade, ručno rađene sapune i/ili maslinovo ulje. Zatim odlazimo do Midyata grada-muzeja sličnog Mardinu, od kojeg je udaljen cca sat i 30 minuta vožnje. Midyat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, sirijskim crkvama sa visokim zvonicima nalik na tanke minarete, liči na pravi srednjovjekovni grad. U Midyatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Nakon kraće pauze nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv. Gabrijela), najstarijem postojećem i jednom od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća. Nakon obilaska vraćamo se u Mardin. Večera. Noćenje

3. Dan05.11.2021. (SUBOTA) MARDIN – DEYRÜL ZAFARAN – GÖBEKLI TEPE – ŠANLIURFA

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i odlazimo u obilazak obližnjeg manastira Deyrul Zafaran (Manastir šafrana), jednog od najznačajnijih pravoslavnih manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz 5. stoljeća. Sazidan 493. godine na mjestu gdje se prethodno nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca (Sin) ili bogu Sunca (Shamash), a koji su antički Rimljani po osvajanju sjeverne Mezopotamije pretvorili u tvrđavu. Padom Rima, u 5. vijeku postaje manastir. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). Otkriće Göbekli Tepea, mjesta koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske kulturne baštine, dovelo je u pitanje dosadašnja saznanja o prahistorijskim vremenima. Kada je 1994. godine Nijemac Klaus Schmidt u Turskoj otkrio ovo drevno svetište, barem dvostruko starije od bilo čega sličnog na svijetu, čak 7.000 godina starije od Stonehengea ili 5.500 od prvih gradova u Mezopotamiji, svi su bili u šoku. Kompleksne isklesane obredne stijene sa slikama životinja potječu iz 9000. godine p.n.e., dakle iz vremena prije nego što su ljudi počeli obrađivati zemlju. Nastavak prema Şanliurfi. Prijava u hotel. Večera. Noćenje.

4. Dan 06.11.2021. (NEDJELJA) ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURFA

Polazak u razgled grada koji svojim ulicama, kućama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom poslanika“ jer su u njemu prema predajama živjeli božiji poslanici poput Ibrahima (Abraham), Jakuba (Jakov), Ejuba (Job) i Ilijasa. Posjetit ćemo arheološki muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj se pretpostavlja da je rođen poslanik Ibrahim a.s. te jezero Balikli Gol, mjesto gdje ga je kralj Nimrud bacio u vatru. Naš današnji program nastavljamo vožnjom prema Harranu (pod zaštitom UNESCO-a). Vjeruje se da je drevni grad Harran spomenut u Starom zavjetu. Za Harran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća osigurava hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako izvana ove kuće izgledaju male, iznutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele mnogobrojne porodice. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Harran je danas poznatiji po neobičnim kućama u obliku košnica nego kao mjesto gdje je poslanik Ibrahim a.s. (kršć. Abraham) proveo nekoliko godina svoga života. Nekada je bio poznat kao Helenopolis koji su 1260.g. spalili i uništili mongolski osvajači. Među arheološkim nalazima nalaze se najstariji islamski univerzitet i gradske zidine iz 8. vijeka. Nakon obilaska slijedi povratak u Šanliurfu. Dolazak u hotel i večera. Noćenje.

5. dan 07.11.2021. (PONEDJELJAK), ŠANLIURFA – NEMRUT – ADIYAMAN

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Adiyamanu. Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.g. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk” koja je vrlo važna za razvoj poljoprivrede ove regije s obzirom da osigurava značajne količine vode, ribe i električne energije. Nastavak putovanja prema mjestu Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Most (tur. Cendere Köprüsü) je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska mosta, nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut.

6. dan 08.11.2021. (UTORAK) ADIYAMAN – HALFETI – GAZIANTEP

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Gaziantepu. Vozimo se uzduž nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada samo Halfeti, nalazilo se na obronku brda, a nakon izgradnje brane Biredžik, mjesto je potopljeno, a 15km dalje, izgrađen je novi grad. Od tada služi i kao scenografija popularnih turskih serija. Plovićemo po predivnom jezeru, a za vrijeme plovidbe vidjećemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim u polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nedaleko od Halfetija na vapnenačkoj stijeni kraj rijeke Eufrat gnijezi se endemska vrsta ptice, bliskoistočni ćelavi ražanj – vrsta ibisa koja je pred izumiranjem. Nastavljamo do Zeugma – muzeja mozaika, najveći je to muzej ove vrste u svijetu. Istoimeni antički grad, smješten uz Eufrat, bio je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva. Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se davne 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. U antičkom su dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

7. dan09.11.2021. (SRIJEDA) GAZIANTEP – grad gastronomije!

Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep (kako ga lokalno stanovništvo kratko naziva) stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu turska prijestonica baklava, potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina “baklavdžinica” (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve opstaju. Pored baklave, Lahmadžun (ukusna pizza sa začinjenim mesom i začinskim biljem), İçli Köfte (vrsta ćufteta koje se priprema s tijestom od narezane pšenice i mesa, a potom prži) i Salep dondurma (turski “tučeni sladoled koji se razvlači kao žvaka i čija je baza sušeni korijen salepa, lukovice divlje orhideje) tri su poznate delicije ovoga kraja. Gaziantep je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu. Prefiks Gazi (herojski) dobio je 20-ih godina prošlog vijeka kako bi se obilježila slavna bliska prošlost – odolijevanje pokušaju francuske okupacije ovog grada, nakon završetka Prvog svjetskog rata. Danas je to milionski grad, 6. najveći u Turskoj. Grad se sastoji od dva urbana okruga: Şahinbey i Şehitkamil. U starom dijelu Gaziantepa, na vrhu brda nalazi se tvrđava – Kale koju su podigli Rimljani, a obnovili Vizantijci (car Justinijan, 6. vijek). Unutar zidina postoji mali historijsko-vojni muzej posvećen lokalnom stanovništvu koje je grad branilo od osvajačkih pohoda francuske vojske 1920. godine. Niže tvrđave, niz Kanber Sokak proteže se kvart sa starim zanatima, bakalnicama i djelimično pokrivenim bazarom – “Bakırcılar çarşısı”, koji se sastoji od kompleksa bazara u kojima se ljudi bave raznim zanatima. U blizini se nalazi i jedna od nekadašnjih mnogobrojnih crkvi – Kendirli Kilisesi, francuska crkva čije je podizanje pomogao Napoleon III, 1860. godine. Najpoznatija trgovina baklave u gradu je Imam Cagdaş. Ne propustite probati čuvenu fistik baklavu koja se priprema od čuvenoh antepskog pistaća. Slobodno vrijeme za šetnju, razgledanje bazara, kupovinu. Večera. Noćenje.

8. dan10.11.2021. (ČETVRTAK) GAZIANTEP – ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon ranog doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let TK7271 za Istanbul u 10.45h. Po dolasku u Istanbul u 12.20h slijedi presjedanje na let TK 7866 za Sarajevo u 13.10h i dolazak u Sarajevo u 13.55h. Kraj putovanja. (Sve satnice su pisane po lokalnom vremenu).

FIRST MINUTE cijena aranžmana : 1399KM (za sve uplate do 31.1.2022)
REGULARNA cijena aranžmana ( za sve uplate nakon 31.1.2022)
uključeni aerodromske takse i svi izleti 
🧿🧿

  •  
Dodatne info

🧿🧿U CIJENU JE UKLJUČENO:

 • Povratna avio karta (ekonomska klasa, 23kg čekiranog prtljaga + 8kg ručnog prtljaga) na relaciji Sarajevo- Istanbul- Mardin; Gaziantep-Istanbul-Sarajevo,
 • Sve aerodromske takse
 • Smještaj u hotelima 4* ili hotelima specijalne klase prema programu na bazi 7 noćenja sa doručkom (2 noćenja u Mardinu, 2 noćenja u Šanliurfi, 1 noćenje u Adiyamanu i 2 noćenja u Gaziantepu),
 • Obilasci prema programu putovanja (Mardin, Midyat, Šanliurfa, Harran, Nemrut, vožnja brodom u mjestu Halfeti, Gaziantep)
 • Ulaznice u objekte od interesa
 • Minibus transfer do planine Nemrut,
 • Svi troškovi parkina i putarina,
 • Usluge pratioca grupe/vođe puta i lokalnog profesionalnog vodiča tokom boravka u Turskoj,
 • 🧿🧿U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

  • PZ osiguranje (za osobe do 60 godina 15,00 KM, za osobe starije od 60 godina 30,00 KM
  • Osiguranje od otkaza putovanja 25,00 KM (nije obavezno, ali ga preporučujemo),
  • Doplata za 7 večera u hotelima prema programu 140,00 KM (preporučujemo, uplaćuje se u agenciji)
  • Doplata za jednokrevetnu sobu 275,00 KM

  🧿🧿MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:

  • Gotovinska uplata u agenciji NikiTravel.ba
  • Uplata na žiro račun u banci, pošti, ili internetskim bankarstvom

  🧿🧿VAŽNE NAPOMENE:

  • Putnici na ovom putovanju obavezni su imati biometrijski pasoš sa datumom važenja minimum 5 mjeseci od planiranog dana povratka sa putovanja. Za bh pasoš nije potrebna viza.
  • Za putovanje važe sve preporuke u vezi sa COVID-19. Do datuma polaska na putovanje moguće su promjene uslova putovanja u vezi s COVID-19 o čemu će putnici biti blagovremeno obaviješteni.
  • Molimo Vas da se prije zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Centrotours Općim uslovima putovanja
  • Ovo je Centrotours budžet putovanje. Kalkulacija je rađena na bazi minimum 65 putnika.
  • Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
  • Djeca ostvaruju popuste navedene u cjenovniku samo ako putuju u pratnji 2 odrasle osobe.
  • Djeca do 3 godine starosti u pratnji dvije odrasle osobe imaju GRATIS smještaj. Za djecu do 3 godine plaća se samo polica osiguranja (22,00 KM).