Konja i Kapadokija ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od799 KM699 KM
FIRST MINUTE
Od799 KM699 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

771
24.02. - 01.03.2022. 10..-15.03.2022., 24.- 29.03.2022.
Sarajevo
Kapadokija
Info

Polasci
24.02. – 01.03.2022.
10.03. – 15.03.2022.
24.03. – 29.03.2022. 

Fotografije
Program putovanja

1. danSARAJEVO - ISTANBUL - KONJA

Okupljanje na aerodromu Sarajevo u 14:00 i prijava na let Sarajevo – Konya, preko Istanbula. Let iz Istanbula za Konju je u 23:05. Planirano vrijeme slijetanja u Konju je u 00:20. Po slijetanju u Konju, slijedi preuzimanje prtljage, te vožnja prema hotelu. Smještaj u hotel i noćenje.

2. dan KONJA

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni razgled Konje. Obilazak Konje uključuje glavne atrakcije Konye kao što su muzej i grobnica Mevlane Celaleddin-i Rumi, medrese iz vremena Seldžuka, Alaeddin džamija i ruševine Seldžučke palate, staro rimsko selo i crkve. Ovaj program također uključuje šetnju Starom čaršijom i posjetu umjetničkoj kući od filca. Nakon razgleda grada slobodno vrijeme. Povratak u hotel. U večernjim satima, preporučujemo fakultativno – odlazak na Tursko tradcionalno veče, karakteristično za ovo podneblje. Povratak u hotel i noćenje.

3. danKONJA - SULTANHANI - KAPADOKIJA

Doručak.Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do polaska prema Kapadokiji,ili fakultativni odlazak u Tropsku dolinu leptira u Konji i Japanske vrtove. Kada uđete u baštu, naići ćete na jedinstvenu atmosferu sa hiljadama biljaka i leptira. Otkrit ćete leptire, veličanstvene šarene dragulje prirode, u njihovom prirodnom životu. Svjedočit ćete harmoniji leptira međusobno i prirode u tropskom okruženju i imaćete priliku da vidite savršene šare njihovih elegantnih krila. Nakon obilaska tropskog vrta, nastavljamo odlaskom do Japanskih vrtova. Japan u Konji? Da, tako je. Japanski park Kjoto je prelijepa botanička bašta koja se nalazi malo izvan grada gde ćete se osjećati kao da ste teleportovani iz Konye u Kjoto. U ovom parku možete pronaći gotovo sve karakteristične elemente japanskog vrta: sjenice, jezerce, hiljade ogromnih zlatnih ribica, niwaki (japanski za vrtno drveće), drvene mostove i lampione, kamene staze i šareno cvijeće. Pored ovog, tu je i kafić, izgrađen u japanskom arhitektonskom stilu, koji se nalazi uz veliko jezero u parku, gdje možete na brzinu zalogajiti i uživati ​​u piću. Nakon obilaska vrtova, vraćamo se u hotel, preuzimamo prtljagu i nastavljamo prema Kapadokiji. Na putu prema Kapadokiji, pauzu ćemo napraviti u Sultanhanı, poznatom karavanu Seldžuka. Po dolasku u Kapadokiju, slijedi smještaj u hotel i noćenje.

4. danKAPADOKIJA

Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska iz hotela u 04:30h). Pored bajkovitih prizora koji će vam trajno ostati u sjećanju, Kapadokija se izdvaja po šarenim balonima. Oni su prva asocijacija na ovaj magičan grad i vožnja u njima je najomiljenija aktivnost posjetilaca, koja pruža nezaboravnu avanturu i neponovljivo iskustvo. Fakultativni izlet započinjemo u ranim jutarnjim časovima prije svitanja, a sam let balonima traje oko sat vremena. Vozimo se kombijem do mjesta gdje nas čekaju baloni u koje se, nakon napuhavanja toplim zrakom, ukrcavamo i polijećemo. Baloni nemaju unapred planiranu putanju, već lete tamo gdje ih vjetar nosi. Penjemo se do 300m nadmorske visine, a ispod nas se nalazi čitava oblast prekrivena fantastičnim reljefnim formacijama. Njih je oblikovao bijeli vulkanski pepeo, a lokalno stanovništvo ovo čudo prirode naziva „Vilinski dimnjaci“. Preko stotinu balona je istovremeno u vazduhu, dok mi uživamo u nestvarnom prizoru rađanja sunca i prelamanja različitih boja svjetlosti i neba. Čudesni let završavamo slijetanjem u neposrednoj blizini ukrcavanja, gdje nas čekaju kombiji koji nas vraćaju nazad u grad. Povratak u hotel.
Doručak. Slobodno vrijeme ili dvodnevni fakultativni Izlet – Crvena tura. Polazak iz hotela oko 10:00h. Prvi jutarnji susret sa Mjesečevim pejzažom Kapadokije – lokalno stanovništvo je dugo živjelo u uvjerenju da su njihovu zemlju oblikovala bića sa neke druge planete. Stjenovite formacije nadrealnog izgleda u dolini Devrent ili drugom nazivu Dolini mašte će vas oduševiti. Ove neobične formacije su razlog zašto je ovo dolina imaginacije – od stijena koja podsjećaju na kamilu, pingvina, zmiju ili delfina, imaćete osjećaj da ste ušli u neki kameni zoološki vrt. Slijedi posjeta „vilinskim dimnjacima“ gdje kažu da se glas vjetra miješa sa „pjesmama vila“ u blizini Zelve (Muzej na otvorenom). Ova neobična geografska formacija Pašabagi se naziva još i dolina sveštenika zbog crkve svetog Simeona koja se nalazi u samoj dolini. Pauza za ručak u Avanosu, centru lončarstva još od 3000. godine prije nove ere koje je smješteno na obali rijeke Kizilirmak (Crvena rijeka) – najduže rijeke u Turskoj. Slijedi demonstracija u tradicionalnoj keramičarskoj radionici, gledajući lončare čija je tehnika ostala nepromijenjena sve ove godine, a ukoliko ste zainteresovani da vidite kako proces proizvodnje jednog od njih izgleda, rado će vam pokazati iz prve ruke. Nakon toga, slijedi posjeta poznatom muzeju na otvorenom Goreme gdje gledamo najbolje primjere bizantijske umjetnosti u Kapadokiji u crkvama isklesanim u stijenama sa freskama i slikama (od 10. do 13. stoljeća). Nastavljamo do panoramskog vidikovca Esentepe. Sa spektakularnim pogledom na Goreme, uživamo u panormaskom pogledu na dolinu Goreme i istoimeno selo: vilinske dimnjake, stijene i pećinske kuće. Završavamo ovaj izlet sa posjetom dvorca Uchisar. Ova visoka stijena je najviša tačka u regije Goreme i nudi najljepši pogled na viline dimnjake. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme ili opcionalni izlet na tradicionalni turski noćni šou koji predstavlja plesne tradicije različitih regija Turske. Izlet uključuje i neograničenu konzumaciju bezalkoholnih pića. Povratak u hotel. Noćenje.

5. danKAPADOKIJA

Doručak. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet Mistična zelena tura. Polazak iz hotela oko 10:00h. Obilazak podzemnog grada Derinkuyu, jednog od najvećih i najdubljih podzemnih gradova u Kapadokiji. A osim iz zraka i ptičije perspektive, zanimljivo je upoznati i ovo mjesto i iz podzemnog ugla. Na ovom području se nalazi veliki broj podzemnih gradova, često povezni tunelima, od kojih su najpoznatiji Kajmakli i Derinkuju. Ovaj drugi, koji važi i za najveći u čitavoj Turskoj, ide do dubine od 60 m, a rasprostire se na 4,5 km te ima 8 podzemnih spratova u kojima je svojevremeno moglo da se smjesti i do 20.000 ljudi. Izlet nastavljamo posjetom kanjona Ihlara koji spada u najljepša prirodna bogatstva Turske. Ihlara je ujedno i jedan od najvećih kanjona na svijetu. U dolini postoje brojne crkve i kapele koje još nisu ni otkrivene. Kroz nju teče rijeka Melendiz Cayi zahvaljujući kojoj u dolini se nalazi mnogo zelenila. Slijedi šetnja kanjonom Ihlara do sela Belisirma, antička Peristreme koja se naziva i „Dolina neba“ duž rijeke Melendiz. Crkve izrezane u stijenama prostiru se po divljoj plantaži, kao i nevjerovatno oslikani prikazi iz Biblije. Ručak u lokalnom restoranu u Belisirmi pored rijeke gdje jedemo lokalne specijalitete. Nastavljamo do katedrale Selime – najveći kameni samostan u regiji koji je pretvoren je u karavansaraj, odnosno mjesto na kojem su putnici i trgovci koji su putovali putem svile, mogli da zastanu i odmore. Na rubu kanjona, čeka nas krajolik poput onog iz filma “Zvjezdani ratovi (Star Wars)”. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima.

6. danKAPADOKIJA - SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let na relaciji Kayseri – Istanbul – Sarajevo. Dolazak u Sarajevo u poslijepodnevnim satima.

Cijene:

Polazak: 24.02. 2022.
FM cijena: 699 KM
Redovna cijena: 799 KM

Polazak: 10.03.2022
FM cijena: 729KM
Redovna cijena: 829 KM

Polazak: 24.03.2022.
FM cijena: 779 KM
Redovna cijena: 879 KM

Dodatne info

Cijena uključuje

Avio karte na relaciji Sarajevo – Istanbul – Konja i Kayseri – Sarajevo
Svi transferi prema planu i programu putovanja
Hotelski smještaj na bazi noćenja sa doručkom 2 noćenja  u Konji, 3 noćenja u Kapadokiji,  hoteli sa 4*
Pratilac grupe – uz minimalno 15 prijava
Vodič na našem jeziku u toku obilazaka

Cijena ne uključuje

Putničko zdravstveno osiguranje 12 KM / 24 KM
Fakultativni izleti:
Obilazak Konje sa posjetom Mevlana muzeju – 15 €, 
Tropski i Japanski vrtovi – 15€;
dvodnevni razgled Kapadokije – 60 €,
Let balonima – 100 – 120 € -a mogućnost leta ovisi o vremenskim uslovima,
Tursko veće u Kapadokiji sa večerom – 35 €
Individualni troškovi

Šifra aranžmana: 000097