JORDAN✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od2,399 KM
FIRST MINUTE
Od2,399 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

6609
20.05.-28.05.2024.
JORDAN
Info

  JORDAN      
 20.05.-28.05.2024.    
9 dana/ 7 noći

Vodimo vas na road trip kroz Jordan, državu prepunu skrivenih bisera, ali i popularnih turističkih mjesta. Glavni grad Amman je nevjerovatan miks tradicije i modernog stila koji nudi puno više nego što mislite. Šta tek reći za očaravajuću Petru? Jedno od sedam novih svjetskih čuda, mjesto gdje jednostavno morate doći barem jednom u životu, mjesto na kojem ćete poželjeti ostati zauvijek. Lezite na Mrtvo more. Da, upravo tako, lezite na more. Pokrijte se ljekovitim blatom i pokušajte se okupati u najslanijoj vodi na planeti. Mi vam garantujemo da malo gdje na svijetu možete uživati kao u Jordanu, te osjetiti taj dašak daleke historije prilagođene modernom svijetu.

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO – ISTANBUL – AMMAN

Polazak s aerodroma u Sarajevu u 14:25 sati te slijetanje u Istanbul u 17:25 sati. Nastavak putovanja iz Istanbula u 20:50 sati te dolazak u Amman, glavni grad Jordana u 01:30 sati. Transfer do hotela. Smještaj.

2.danAMMAN – AJLUN – JERASH –AMMAN

Doručak. Dan započinjemo istraživanjem Jerash-a, najboljeg primjera Rimskog grada na cijelom prostoru Srednjeg istoka. Potom ćemo posjetiti Ajluon i Salahuddinovu tvrđavu. Uloga tvrđave je bila da se posmatra prostor Jordanske udoline kao i putevi prema Siriji, ali i zaštiti prostor. Ovdje se nalazi i mali muzej unutar tvrđave, ne propustite predivan pogled s njenog vrha. Povratak u hotel u Ammanu. Večera. Noćenje.

3. danAMMAN TURA– MRTVO MORE – AMMAN

Doručak. Krećemo na izlet u Ammanu i istražujemo ovaj užurbani grad. Iako je glavni grad Jordana spomenut još u Bibliji, grad je danas ustvari moderan s nekoliko antičkih atrakcija za posjetiti. U centru grada uživajte u Citadeli s ostacima iz rimskog doba pa sve do islamskog perioda uz mali Arheološki muzej. S druge strane ćete vidjeti Rimski teatar iz 2. stoljeća sa 6 hiljada sjedećih mjesta. Zatim slijedi vožnja prema Mrtvom moru, najdubljem slanom jezeru na svijetu. S obzirom na iznimno visoki salinitet u njemu nema nikakvog života, a isti taj salinitet onemogućava tijelu da potone što je iznimni fenomen te kao takav privlači veliki broj turista koji se vole opuštati na površini mora. Mrtvo more, odnosno jedinstveno slano jezero u pustinjskom krajoliku, preko 400 m ispod morske razine. Vrijeme za kratko kupanje. Povratak u hotel u Ammanu. Večera. Noćenje.

4. danASHABUL KEHF – „PUSTINJSKI DVORCI“ – AMMAN

Doručak. Nakon doručka odlazak u posjetu pećini Ashabul Kehf, koja je djelimično nastala prirodno, a djelimično izgrađena od strane čovjeka. Pećina Ashabul Kehf, ili Pećina sedmorice spavača, je mjesto koje ima duboko ukorijenjeno mjesto u muslimanskoj tradiciji i vjerovanju. Prema islamskoj predaji, Sedmorica spavača su sedam mladića koji su se sakrili u pećinu kako bi izbjegli progonstvo zbog svoje vjere u Allaha. Legenda kaže da su ovi mladići, poznati i kao Ashabul Kehf, ili ljudi pećine, pobjegli od progona i tražili utočište u pećini. Tu su zatim pali u dubok san koji je trajao 300 godina, za koje su vjerovali da su samo kratko spavali. Kada su se probudili, svijet se drastično promijenio, a njihova priča postala je simbol vjerničke izdržljivosti i zaštite Božje milosti. Pećina Ashabul Kehf postala je sveto mjesto za mnoge muslimane koji posjećuju pećinu kako bi upućivali molitve i tražili blagoslov. Mnogi vjeruju da posjeta ovom mjestu donosi duhovni mir. Povratak u Amman. Večera. Noćenje.

5.danAMMAN – NEBO – PETRA

Doručak. Odjava iz hotela. Čeka vas nekoliko sati duga tura specifičnom rutom. Prvo odlazimo do planine Nebo. S tog mjesta ćete uživati u pogledu na Jordansku dolinu, Mrtvo more i dijelove Svete zemlje. Prema Bibliji, ovo je mjesto odakle je Mojsije posljednji put pogledao Svetu zemlju i naložio da mu to bude mjesto gdje će se ukopati. Nastavljemo put prema prema Petri, gradu Nabetejaca. Poznata je po svojim impozantnim kamenim građevinama i skulpturama, te je često nazivaju “Grad u Kamenu”. Smještaj u hotelu. Večera. Noćenje.

6.danPETRA TURA - WADI RUM

Doručak. Nakon doručak krećemo na cjelodnevni izlet Petrom. Petra je najveća atrakcija Jordana, osnovana je još u 6. stoljeću p.n.e. od strane Arapa Nabatejaca. Proći ćemo kroz uski kanjon zvan “Sik” uz divne pjeskovite boje. Iza kanjona dolazimo do najljepše građevine, Riznice. Riznica je impozantna grobnica urezana u stijenu koja služi kao monumentalni ulaz u grad. Tu su i mnoge druge građevine poput hrama, grobnica, amfiteatara i stambenih kompleksa, što svjedoči o bogatoj historiji i kulturnom naslijeđu ovog grada. Nastavljamo puto do Wadi Rum-a. Smještaj u kamp. Večera. Noćenje.

7.danWADI RUM - AQABA

Doručak. Odjava iz hotela. Krećemo na put prema „Mjesečevoj dolini“ na vožnju džipovima u trajanju od dva sata. Wadi Rum je najveća pustinja u Jordanu i nenaseljena je još od prethistorijskog doba. Nestvaran pejzaž, razne boje pijeska, natpisi Nabatejaca na kamenju i prirodni most od stijena, kanjoni su samo neki od mnogih znamenitosti ovog mjesta koje već dugo služi za snimanje holivudskih filmova. Nakon Wadi Ruma slijedi vožnja nekih 45 minuta do obalnog grada Aqabe. Smještaj u hotelu. Slobodno popodne na obali Crvenog mora. Večera. Noćenje.

8.danAQABA

Doručak. Odjava iz hotela do 12h. Slobodno vrijeme za uživanje u plažama Aqabe. Transfer do aerodroma u Aqabi.

9.danAQABA - ISTANBUL - SARAJEVO

Let iz Aqabe u 00:40 sati, te slijetanje u Istanbul u 04:50 sati. Nastavak putovanja iz Istanbula u 07:25 sati, te dolazak u Sarajevo u 08:15 sati (sva vremena su lokalna).

Dodatne info

Hoteli  3*,4*i 5*
FIRST MINUTE CIJENA  …….2.399KM
REDOVNA CIJENA …………………….2.599, KM
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cijena uključuje :

✅Avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Amman; Aqaba – Istanbul – Sarajevo + aerodromske takse
✅Smještaj u hotelima 3*,4* u dvokrevetnoj sobi na bazi POLUPANSIONA
✅Jedna noć u Wadi Rum u luksuznom kampu 5* na bazi POLUPANSIONA
✅Asistent na aerodromu te na granici za sve formalnosti
✅Vodič na našem jeziku
✅1 mala flaše vode svaki dan za svakog putnika u Jordanu
✅Izleti prema programu
✅Dva sata vožnje džipovima u Wadi Rum

Cijena ne uključuje:

❌Sve napojnice (hoteli, vodiči, vozači busa i džipova, restorani)
❌Putničko zdravstveno osiguranje
❌Lične troškove svakog putnika
❌Ulaznice prema programu cca 120 USD
❌Ručkovi
❌Viza za Jordan koja se izdaje na aerodromu u Ammanu i iznosi cca 55 USD

 

 

Šifra:RLX