ISTOČNA ANADOLIJA I MEZOPOTAMIJA ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od2,099 KM
FIRST MINUTE
Od2,099 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

5815

Izdvajamo

Madrid✈iz Sarajeva

4.Rim ✈ iz Splita

Barcelona i Madrid ✈iz Sarajeva

01.11 - 07.11.2024
Info
 

ISTOČNA ANADOLIJA – MEZOPOTAMIJA

Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omeđena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na sjeveru, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbejdžanom, Armenijom i Gruzijom na istoku. Ako želite da vidite i osjetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obiđete ovu regiju u kojoj turska kultura vijekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovdje ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija…

 

Termin: 01.11.2024. – 07.11.2024.
7 dana – 6 noćenja

SVI IZLETI I AERODROMSKE TAKSE UKLJUČENI U CIJENU!

 

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO - ISTANBUL - MARDIN

Sastanak na aerodromu 2 sata prije leta, podjela dokumenata i prijava na let TK 1024 (Turkish Airlines). Polijetanje u 08:20 sati, slijetanje u Istanbul u 12:15 sati, po lokalnom vremenu. Zatim slijedi nastavak leta na liniji TK 2676 u 15:15 sati za Mardin. Dolazak je predviđen u 17:15 sati. Sastanak sa lokalnim vodičem. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Ovaj prelijepi grad će Vas oduševiti svojim šarmom. Transfer do hotela. Smještaj u hotel, te slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

2. danMARDIN

Doručak u hotelu. Polazak na pješačku turu Mardinom. Prolazeći uskim uličicama grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćete brojne minarete, džamije, crkvice i samostane te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše dobio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća. Obilazak crkve Kırklar, Ova crkva je sagrađena 569. godine i posvećena u čast sirijskog sveca Behnama i njegove sestre Saro. Potom slijedi obilazak muzeja Mardin, trga Cumhuriyet, crkve Djevice Marije, protestantske crkve, džamije Şeyh Çabuk, džamije Latifiye, Bay House, Ulucami, povijesnih bazara na kojem možete da uživate u umjetnosti starih zanata- stolarstva, zlatarstva. Obilazak se nastavlja i do džamije Şehidiye, stare zgrade PTT-a, muzeja Sabancı, medrese Sitti Radviye. Slobodno vrijeme na bazaru, vrijeme za kupovinu. Slijedi posjeta medresi Kasimiye, također poznata i pod imenom Kasim pašina medresa, koja je izgrađena u periodu Artukida, i do danas predstavlja najvažniji monument Mardina. Povratak u hotel. Noćenje.

3. danMARDIN - MIDYAT-SAVUR-MARDIN

Nakon doručka, krećemo na izlet prema Midyatu. U Midyatu ćete obići stari dio grada I najvišu tačku grada. Nakon toga nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv. Gabrijela), najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom. Potom slijedi povratak u centar Midyata, gdje započinje pješačka tura Midyatom. Obilazak Midyat kuća, ručno rađenih od strane asirskih majstora, State Guest House, jednu od najljepših kuća Midyata, koja se koristi i kao filmski set, te Midyat bazar. Nakon toga slijedi ručak, te polazak za Savur. Savur pripada oblasti Mardina, i nazivaju ga još i manjom verzijom Mardina. Na putu posjeta selu Kıllit, gdje je sniman film Kapı. Nakon obilaska Savura ,povratak u hotel u Mardinu.

4. danHARRAN - SANLIURFA

Nakon doručka odjava iz hotela. Polazak prema Harranu. Harran je drevni grad smješten na području današnje Turske. Od davnina je poznat u Mezopotamskoj kulturi. Ondje je predstavljao veliko komercijalno, kulturno i religijsko središte. Mjesto je poznato i po tome što je dom prvog univerziteta na svijetu. Nakon obilaska Harrana, nastavak puta prema Gobekli Tepe, najstarijem hramu na svijetu. Gobekli Tepe je ogromno zdanje koje se prostire u radijusu od 300 metara te se sastoji od monumentalnih izrezbarenih kamena i velikih monolita u obliku slova ‘T’, od kojih su neki dosezali visinu od gotovo 6 metara i težinu od čak 16 tona. Njihove površine ukrašene su prekrasnim reljefima i piktogramima životinja poput lavova, divljih svinja, zmija, lisica, a na nekima se nalaze i stilizirani oblici ljudskih tijela. Nakon obilaska Gobekli Tepe, nastavak puta prema Sanliurfi. Smještanje u hotel u Sanliurfi. Navečer izlazak na tzv, Sira noć. Sıra geceler (Noci Urfe) je neizostavan dio Şanlıurfe, zabave koja se godinama prenosi s generacije na generaciju, gdje ljudi slave svoje posebne dane zabavljajući se u svom društvenom životu, gdje se svira i pjeva domaća muzika, igraju lokalne narodne igre. , a služe se sirove ćufte, ayran, şıllık i gorka kafa murra.

5. danSANLIURFA – PLANINA NEMRUT

Doručak. Polazak za Kahtu, odakle se put nastavlja prema Nemrut planini minibusevima. Nemrut je 2.134 metra visoka planina, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura u blizini njezina vrha za koje se vjeruje kako su ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog iz 1. stoljeća prije nove ere. Na vrhu će vas dočekati prekrasan pogled i izlazak sunca. Nakon toga, imat ćete priliku vidjeti most Cendere – koji je izgrađen na vodi Cendere, sa nekadašnjim imenom Chabinas. Slijedi obilazak grobnice, koju lokalno stanovništvo nazivaju Karakuš Tumulus zbog statue orla koja se nalazi ispred grobnice. Natpis na lokalitetu ukazuje da se radi o kraljevskoj grobnici u kojoj su bile sahranjene tri žene. Povratak za Sanliurfu. Posjeta Balıklı Göl Hali-ül Rahman jezeru i džamiji, jezeru Ayn-ı Zeliha, pečat poslanika Ibrahima, mjesto gdje je poslanik Ibrahim bačen u vatru, džamiji Rızvaniye, Mevlid-i Halil Džamiji. Nakon toga, slobodno vrijeme i obilazak bazara, vrijeme za kupovinu. Povratak u hotel. Noćenje.

6.danGAZIANTEP

Doručak u hotelu. Odjava iz hotela. Nakon toga, krećemo za Halfeti- koji je djelimično pod vodom. Slijedi ukrcaj na brod i plovidba jezerom Birečik koja će trajati oko sat vremena. Tokom plovidbe, vidjet ćete pećinske kuće, selo Savašan – sa potopljenim minaretom Batik džamije. Nakon plovidbe, slijedi ukrcaj u autobus te transfer do Gaziantepa. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, prijestolnici kulinarstva i gradu gastronomije, kojeg njegovi stanovnici zovu samo Antep. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu, Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina baklavdžinica i pravo je čudo kako sve opstaju. Prvo ćemo posjetiti Muzej Mozaika – gdje se nalaze odlično očuvani mozaici na mjestu na kojem su pronađeni. Nakon unikatnih mozaika koje ćemo ovdje vidjeti, odlazimo do Muzeja rata za nezavisnost, tematskog muzeja u kojem se govori o otporu grada protiv neprijatelja tokom Oslobodilačkog rata. Vidimo pećinu ispod zgrade muzeja i izložbeni prostor u kojem se nalaze prolazi koji se otvaraju u različite aspekte grada, tajnu Antepa koji se odupire ogromnoj vojsci, animaciju djece koja skupljaju metke, animaciju Vojne proizvodnje, animaciju naše žene u ratu, prevoz šehida. Zatim se zaustavljamo ispred kupališta Naib, koje je i danas aktivno, vidimo spomenik 14 mučenika, panoramski pogled na dvorac Gaziantep (Ayıntap), poznat i kao Kale-i Füsun ili dvorac Shroud. Fotografisanje. Prijava u hotel. Noćenje.

7.danGAZIANTEP - SARAJEVO

Nakon doručka, odjava iz hotela. Krećemo u obilazak povijesnih bazara. Prolazimo kroz bazar Bakırcılar, vidimo pijacu Almacı, Zincirli Bedesten, i pravimo kratku pauzu da se odmorimo ispijajući Milk Menengiç kafe u Tahmis Coffeehouseu. Nakon degustacije Gaziantep baklave i kupovine, transfer do aerodroma. Let TK2223 iz Gaziantepa za Istanbul je u 15:45 sati. Slijetanje u Istanbul je predviđeno u 17:45 sati. Let iz Istanbula za Sarajevo TK1023 je u 20:00 sati, a predviđeno slijetanje u Sarajevo je u 19:55 sati. Sva vremena su lokalna.

Dodatne info

Cijena po osobi :
REDOVNA CIJENA………..  2.199 KM
FIRST MINUTE CIJENA ………….2.099 KM

Svi izleti uključeni u cijenu!

 

 

 

 

CIJENA UKLJUČUJE:
✅  Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Mardin / Gaziantep – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
✅ AERODROMSKE TAKSE
✅ Transfer turističkim autobusom aerodrom – hotel – aerodrom
✅ Smještaj na bazi 6 noćenja sa doručkom u 1/2 sobama u hotelima prema programu
✅ Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe)

CIJENA NE UKLJUČUJE:
❌ Doplata za 1/1 sobu u iznosu od 550 KM po osobi
❌Paket ulaznica u iznosu od 70 EUR po osobi
❌ Doplata za polupansion – 6 večera iznosi 200 KM po osobi
❌ Putno zdravstveno osiguranje
❌ Osiguranje od otkaza putovanja

 

Šifra aranžmana: Rlx