Istanbul ✈ iz Sarajeva

0
Cijena
Cijena
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

4166
TURSKA
Info
Fotografije

ISTANBUL / Avion
sa Turkish Airlinesom
TERMINI PUTOVANJA
14. – 17.10.2021.
28. – 31.10.2021.

Program putovanja

1. dan SARAJEVO - ISTANBUL – Taksim – Levent (toranj Safir)

Okupljanje grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Check in i obavljanje pasoških i carinskih formalnosti. Polijetanje aviona TURKISH AIRLINES za Istanbul planirano je u 09:10h (broj leta TK1022). Slijetanje na novi Međunarodni aerodrom u Istanbul u 12:10h po lokalnom vremenu (+1h vremenska razlika u odnosu na Sarajevo). Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi organizovani transfer do hotela. Check in u hotel. Slobodno vrijeme za odmor.

Fakultativni odlazak u Levent, četvrt poznata kao istanbulski „Manhattan“ s najvišim neboderom „Istanbulski Safir“ koji je najviši neboder na potezu između Dubaija i Frankfurta. Najviša zgrada u Istanbulu i Turskoj sa predivnim panoramskim pogledom na grad. Ovo je ujedno i šoping centar. Na prvim spratovima vas očekuje shopping centar s poznatim modnim brendovima, a na vrhu terasa s pogledom na čitav grad na oba kontinenta. Možete čak i da uživate u 4D animaciji u kojoj ćete dobiti osjećaj da sami letite po Istanbulu.. Povratak u hotel. Noćenje.

2. Dan ISTANBUL KROZ VIJEKOVE (Sultanahmet, Topkapi, Kapali čaršija) – EYUP – PIERRE LOTI

Nakon doručka planiran je fakultativni obilazak znamenitosti starog dijela grada: Hipodrom (egipatski obelisk, zmijski stub), šetnja pored Aya Sofije do Trga Sultanahmet gdje se nalazi SULTAN AHMEDOVA DŽAMIJA – NAJPOZNATIJI VJERSKI OBJEKAT ISLAMSKOG SVIJETA, JEDINA DŽAMIJA U TURSKOJ KOJA IMA ŠEST MINARETA. OTKRIJTE ZAŠTO NOSI NADIMAK „PLAVA“! TOPKAPI PALATA, REZIDENCIJA SULTANA PUNA 4 VIJEKA, MJESTO GDJE SE ODLUČIVALO O SUDBINI MNOGIH NARODA ŠIROM EVROPE. Posjeta Topkapi Saray dvorcu gdje su živjeli sultani i odakle su stotinama godina vladali Osmanskom imperijom. Dvorac koji se sastoji od četiri dvorišta, zajednički obilazaka u pratnji vodiča uz objašnjenje salona u kompleksu. NEŠTO NEZAOBILAZNO U ISTANBULU. AJA SOFIJA – NEKADAŠNJA HRIŠĆANSKA CRKVA A POSLIJE i DŽAMIJA U DANAŠNJE DOBA PRETVORENA U MUZEJ, SVOJOM POJAVOM OSTAVLJA BEZ DAHA I KRIJE MNOGE TAJNE HRIŠĆANSKOG I ISLAMSKOG SVIJETA. Nakon obilaska, slijedi posjeta jednom od najpoznatijih svjetskih zatvorenih bazara. KAPALI CARŠIJA Vas mami sa svojim labirintom ulica i tonama zlata i svile izlozenih u brojnim radnjama koje ovo mjesto cine misticno interesantnim.

Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Fakultativna posjeta dijelu grada koji nosi naziv Eyup gdje se nalazi jedna od ljepših džamija u Istanbulu posvecena Sultanu Eyupu. Slobodno vrijeme za odlazak na vidikovac Pierre Loti, odakle možete uživati u prelijepom pogledu na Zlatni rog. Povratak u hotel. Noćenje.

3. Dan ISTANBUL – Krstarenje Bosforom – DOLMABAHčE - Čamlidža

Nakon doručka planiran je fakultativni izlet «krstarenje Bosforom». Nezaboravna vožnja Bosforom na kojoj se sa broda mogu vidjeti sve građevine, palate i druga historijska zdanja: Dolmabahce, Čiran dvorac, dva viseća mosta nad Bosforom kao i Rumeli i Andolu hisar kule. DNEVNA VARIJANTA KRSTARENJA BOSFOROM – NEŠTO STO SE NE PROPUŠTA. UPOZNAJTE JEDAN OD NAJLEPŠIH GRADOVA SVETA, GRAD KOJI ZOVU I «BAJKU NA BOSFORU KOJA JOŠ UVEK TRAJE», NEVEROVATAN SPOJ ISTOKA I ZAPADA.

Nakon krstarenja slijedi fakultativni odlazak do Dolmabahče dvorca koji se nalazi na samoj obali Bosfora u kojem je živjelo 6 posljednjih sultana. Ataturk, turski vojni zapovjednik, narodni vođa i utemeljitelj turske Republike te njen prvi predsjednik je posljednji živio u njemu. Umro je u tom dvorcu 10.11.1938.god. od kada je dvorac zatvoren i restauriran zajedno sa svim stvarima i ostavštinom te pretvoren u muzej.

Nakon obilaska Dolmabahče palate, slijedi fakultativni odlazak na vidikovac Čamlidža odakle ćete imati priliku da uživate u prelijepoj panorami Istanbula, te dva arhitektonska čuda (most na Bosforu ili po novom nazivu most 15.Jula kao i Most Sultan Mehmed Fatiha II). Pored toga imati cete priliku da posjetite najvecu dzamiju u Turskoj koja je otvorena 2019-te godine i nosi naziv po uzvisenju na kojem se nalazi tj. Čamlidža! Povratak u hotel. Noćenje.

4. Dan ISTANBUL - PRINČEVSKA OSTRVA - SARAJEVO

Nakon doručka planiran je fakultativni izlet koji zovu i najbolje skrivenom tajnom Istanbula. PRINČEVSKA OSTRVA se nalaze na sjeveroistoku Mramornog mora, 20-ak kilometara od Istanbula. Ostrva su dobila ime „Prinčevska“ jer su još vizantijski carevi na njih slali u egzil neposlušne prinčeve, pretendente na prijesto, žene i princeze, patrijarhe i ostale političke protivnike. Ono što je za ova ostrva specifično je da su motorna vozila zabranjena, a mogu ih koristit samo policija, hitna pomoć i vatrogasci. Tako se najveći dio prevoza na ostrvima odvija biciklama i fijakerima a odnedavno i električnim minibusom za turiste. Po obilasku najvećeg od 9 ostrva, Bujukade, i uživanje u fantastičnom ambijentu, povratak u Istanbul.

Transfer do Međunarodnog aerodroma Istanbul planiran je u 16h. Polijetanje aviona za Sarajevo u 19:00h (broj leta TK1025). Dolazak u Sarajevo je predviđen u 19:50h (po lokalnom vremenu -1h u odnosu na Istanbul).

NAPOMENA : NAVEDENI PROGRAM PLANIRANIH POSJETA PO DANIMA MOŽE BITI IZMJENJEN PRI KREIRANJU FINALNE SATNICE PUTOVANJA ZAVISNO OD PROMJENE RADNOG VREMENA POJEDINIH OBJEKATA.

         CIJENE: 

 
LOKACIJA TAKSIM – BEYOGLU 
Hotel Biancho 4* ili sličan – cijena 599,00KM 
Hotel Grand Halic 4* ili sličan – cijena 599,00KM 
Hotel The Peak 5* ili sličan – 699,00KM  
 
LOKACIJA LALELI – stari grad
Hotel Lady Diana 4* ili sličan – cijena 599,00KM 
Hotel Crown Plaza Laleli 5* ili sličan – 649,00KM 

 

Dodatne info

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

Povratnu avio karta na redovnoj liniji TURKISH AIRLINES na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo
Aerodromske takse + 30kg checkiranog + 8kg ručni prtljaga po osobi
3 noćenja sa doručkom u hotelu 4* ili 5* po izboru iz cjenovnika u odabranom tipu sobe
Privatni transfer minibusom od aerodroma Istanbulu do hotela i od hotela do aerodroma Istanbul
Kompletnu organizaciju putovanja uz stručne vodiče tokom putovanja, za vrijeme boravka u Istanbulu te u toku realizacije svih planiranih posjeta i fakultativnih (neobaveznih) izleta.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

Putničko zdravstveno osiguranje sa uključenim osiguranjem od COVID-a 2 KM po danu po osobi.

Fakultativne izlete i ulaznice za muzeje:

ISTANBUL KROZ VIJEKOVE (prevoz i lokalni vodič) – 10 EUR
TOPKAPI PALATA (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 30 EUR
KRSTARENJE BOSFOROM (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 20 EUR
DOLMABAHČE PALATA (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 30 EUR
TURSKO FOLKLORNO VEČE (ulaznica, večera, piće, prevoz i lokalni vodič) – 45 EUR
EYUP, MINIATURK, PIERRE LOTI (ulaznica, prevoz i lokalni vodič) – 25 EUR
ČAMLIDŽA (prevoz i lokalni vodič) – 20 EUR

NAPOMENE:

·       Popust za djecu od 2 do 12 godina – 10 % na kompletnu cijenu aranžmana u slučaju da su smješteni sa dva roditelja u istoj sobi na pomoćnim ležajevima.

·       Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

·       Buena Vista d.o.o. nije u mogućnosti da određuje satnicu po kojoj će letovi biti realizovani i ne odgovara za eventualne promjene u satnici leta kao ni pomjeranje letova.

·       Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost sarajevskog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

Molimo Vas da provjerite da li je validnost vašeg pasoša/putovnice u skladu sa pravilima zemlje u koju putujete. Ispravnost putnih dokumenata je iskljuciva odgovornost putnika, te Vas molimo da iste provjerite prije polaska na putovanje.  Pasoši/putovnice za ulazak u zemlje Schengena moraju biti validni minimalno 90 dana od dana povratka iz zemlje a za putnike koji putuju u Tursku, pasoš mora biti važeći najmanje 150 dana od dana povratka iz zemlje