Egipat iz ✈ Splita

0
Od2,560 KM2,390 KM
Od2,560 KM2,390 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

1384

Izdvajamo

Grand Hotel Slavia 5*, Baška Voda

3. Rim ✈ iz Splita

više polazaka
Info

EGIPAT iz Splita

Krstarenje Nilom, piramide u Kairu, veličanstveni Abu Simbel!
Za nas je Egipat najdojmljivije odredište svijeta. Rijetko gdje na našem planetu imamo priliku uskočiti u vremeplov i dočekati zoru uronjeni u drevni svijet, slikovit, zanimljiv i impresivan. Okupani saharskim suncem, okruženi beskrajnom pustinjom razgledat ćemo nezaboravne hramove i piramide, živopisne tržnice i iznimne muzeje, najstarije crkve na svijetu i veličanstvene džamije. Program smo priredili u želji da Vam ponudimo cjelokupnu i potpunu sliku fascinantne zemlje uz Nil.
Termini Putovanja: 
21.02.2023.
29.03.2023.

 

 

Fotografije
Program putovanja

1. Dan, SPLIT - KAIRO

Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita u aerodramskoj zgradi Split u 06:00 sati. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karti. Sigurnosne i granične formalnosti. Let Split-Munchen 07:35h/09:10h i Munchen-Kairo 14:10h/18:45h. Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 5*. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2. dan KAIRO KOPTSKA I ISLAMSKA BAŠTINA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo obilaskom kršćanske, koptske četvrti. Odlazimo do Koptski dio Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu, te crkvu svetih Srđa i Baha u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Slijedi posjet Citadeli s Alabasternom džamijom Muhamed Ali Paše i mamelučkom džamijom sultana al-Nasira, te pregled srednjovjekovne utvrdne arhitekture slavnog Saladina. Nakon obilaska i prekrasne panorame na središte Kaira odlazimo prema zračnoj luci. Domaći let Kairo-Asuan koji traje oko sat i pol. U slučaju da Grand Egyptian Museum bude otvoren (najava svečanog otvaranja je studeni 2022) poslijepodne ćemo posjetiti ovaj (uvjerljivo najveći na svijetu) arheološki muzej – uplata ulaznica će biti na licu mjesta. Dodatno noćenje u Kairu uz ranojutarnji let sutra ujutro / Po dolasku odlazak do središta grada, smještaj u hotel. Večera i noćenje 2 (Asuan).

3. Dan ASUAN: HRAM PHILAE, NUBIJA

Doručak. Predlažemo fakultativni izlet do drevnog egipatskog Hrama Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je fantastični Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Nastavljamo s redovnim programom: posjet Velikoj asuanskoj brani iza koje se (uzvodno) nalazi ogromno akumulacijsko jezero. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Sredinom dana smještaj na brod koji plovi Nilom i pruža udobnost i brojne sadržaje. Restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Brodovi imaju i fitness dvoranu, salon za masažu, uljudno osoblje i suvenirnicu. Ručak i fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. U nubijskom selu ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca – afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Povratna plovidba na brod, večera i noćenje 3 (brod).

4.danVELIČANSTVENI ABU SIMBEL i KOM OMBO

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko četiri sata ujutro) na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona i darivanja bogova. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu i našem brodu. Ručak i početak plovidbe. Krstarenje Nilom: Pogled iz vaše kabine, iz bara ili sa palube za sunčanje nikada nećete zaboraviti. Ogromni Nil u srcu pustinje okružen bajkovitom i bujnom dolinom. Vidjet ćete otoke, djecu koja se kupaju, mala sela, stoku na ispaši i ljude koji rade na svojim poljima. Na trenutke vam se čini da ste dio nekog dokumentarnog filma, a na trenutke da sanjate. Kasnije poslijepodne stižemo do hrama Kom Ombo. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno. Večera i noćenje 4 (brod).

5.danEDFU – LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog hrama Edfu. Najbolje očuvani hram Starog Egipta do kojeg ćemo stići kočijama. Posvećen je Horu, bogu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Nastavak plovidbe po povratku na brod. Poslijepodne stižemo u Luksor, najbogatije arheološko nalazište na svijetu. Obići ćemo impresivni Luksorski hram, podignut za vladavine sjajnog faraona Amenhotepa III i proširen u vrijeme Ramzesa II, uživati u lijepoj rasvjeti koja ovom kolosalnom fesdtivalskom zdanju daje poseban ugođaj, prošetat ćemo po Aleji sfingi (nedavno obnovljena i otvorena). Povratak na brod. Večera i noćenje 5 (brod).

6. danDOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do čarobnog Luksora i završetka našeg krstarenja. Odjavljujemo se s broda. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva evocira slavu poznatih vladara: ženi-faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Prelazimo most na Nilu i obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane, i čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi razgled gorostasnog pogrebnog hrama Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak uz doplatu. Poslijepodne otkrivamo najveći drevni hramski kompleks na svijetu: Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta. U pogledu religije ovo je središte drevne egipatske države. Nakon obilaska transfer do zračne luke Luksor. Let za Kairo koji traje oko sat vremena. Transfer do hotela. Smještaj u sobe. Večera. Noćenje 6 (Kairo).

7. danDREVNE PIRAMIDE (pored legendarne Gize obilazimo Sakaru i Dahšur)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo cjelodnevnim obilaskom legendarnih piramida. Razgledat ćemo tri najpoznatija lokaliteta počevši sa Sakarom. Ovo je najstarija monumentalna kamena građevina na svijeta, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet Dahšur, rijetko posjećen, a za nas nezaobilazni dio uvida u kolosalne piramide. Ovdje je Zakrivljena piramida i Crvena piramida, a obje je dao graditi faraon Sneferu, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida, dok je u Crvenu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Kufuova (Keopsova), Kafrova (Kefrenova) i Menkaurova (Mikerinova) piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalaze nepregledne nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza ogromno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 7 (Kairo).

8. danKAIRO Muzeji, drevne džamije, nepregledne tržnice

Kasniji doručak i odjava iz hotela. Posjetit ćemo Muzej civilizacije u kojemu je najveća atrakcija postav faraonskih mumija. Pored toga ovdje ćete pronaći izloške koji predstavljaju presjek od prapovijesti do suvremenog doba, prateći sve razvojne faze civilizacije uz rijeku Nil. Nakon obilaska odlazimo do Ibn Tulun džamije, najstarije i najprostranije džamije u Kairu. Posvećena je krajem IX. stoljeća, ima jedinstven minaret po uzoru na onaj u Samarkandu, mistični sebilj u središnjem dvorištu i vrijedan duborez u unutrašnjosti. Slijedi posjet Gayer-Anderson muzeju koji krije neobično obilje različitih predmeta, tematskih cjelina, a sve zajedno smješteno je u privatnu palaču. Odlazak do najvećeg suka (tržnice) u Africi, Khan al-Khalili. Ovdje se možete okušati u cjenkanju i kupiti gotovo sve: od igle do lokomotive. Nakon šetnje, kupnje, odmora u nekoj od kavana zajednička večera (uz doplatu). Posjet šoping centru City stars.

9. danKAIRO- SPLIT

Transfer u zračnu luku Kairo. Sigurnosne formalnosti (pregled na ulazu u prostor zračne luke i pregled na izlezu-gate pred zrakoplovom). Prijava na let, predaja prtljage, preuzimanje ukrcajnih karata, te granične formalnosti. Let Kairo-Munchen 03:10h/06:15h, Munchen-Split 10:10h/11:35h. Putovanje u Egipat završava.

VAŽNO!!! Ako Grand Museum bude otvoren sukladno najavama Egipatske vlade (najavljeno otvaranje je 11/2022.), Agencija će prilagoditi program kako bismo obišli najveći arheološki muzej na svijetu (putnike će informirati o cijeni ulaznice).

Cijena aranžmana  po osobi:

  • FM 2.390KM (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji uplatu vrše   najkasnije 30 dana prije polaska
  • RC 2.560KM (redovna cijena)  

 

 

 

Dodatne info

U CIJENU UKLJUČENO:

✅ Let AVIONOM na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo, 
✅ aerodromske takse
✅ smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona u Kairu i 3 puna pansiona tijekom krastarenja Nilom 
✅  licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), 
✅ pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) 
✅prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,
✅osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

❌ smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 230,00 EUR /1732,94HRK),
❌ obvezni paket ulaznica za znamenitosti i napojnice (170,00 EUR /1280,87HRK, uz dodatak za GEM ako bude otvoren), 
❌ obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 35,00 EUR
❌ fakultativne izlete koji se uplaćuju u EUR predstavniku naše partner agencije u Egiptu: 1) izlet u Abu Simbel autobusom 130,00 EUR, (2) izlet u Nubijska selo brodom 35,00 EUR + 5,00 EUR za jahanje deva tko želi), (3) izlet hram Philae autobusom i brodom 35 EUR, 
❌Putno zdravstveno osiguranje / osoba (obavezna doplata)

šifra aranžmana: 000EXP

 

BosnianEnglish