Egipat iz ✈ Splita

0
Od3,190 KM2,980 KM
Od3,190 KM2,980 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

2438

Izdvajamo

Madrid✈iz Sarajeva

4.Rim ✈ iz Splita

Barcelona i Madrid ✈iz Sarajeva

Info

EGIPAT iz Splita
Polazak 2.10.2024.- 9 dana

Cjeloviti program: Krstarenje Nilom, Abu Simbel i Kairo s čak tri lokaliteta piramida

Koristimo pomno odabrane hotele (5*) i brodove (5*), a program putovanja organiziramo s dovoljnim brojem noćenja i unutrašnjim letovima u Egiptu kako biste do lokaliteta stigli odmorni i svježi. Ovo je Deluxe program koji je nudi cjelovitu sliku drevne egipatske civilizacije. Izbjegavamo (kada je to moguće) duge i naporne vožnje autobusom i vlakom (Hurgada – Luksor autobusom ili Asuan/Luksor – Kairo vlakom). Egipat je naša strast, fascinacija i velika inspiracija. To je ono što želimo podijeliti s vama na ovom putovanju.

 

Fotografije
Program putovanja

1. Dan, SPLIT - KAIRO

Let s polaskom iz Splita: okupljanje skupine u zračnoj luci Split u 15:40 sati. Prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karti. Sigurnosne i granične formalnosti. Let Split-Beč 17:30h/18:45h. Let Beč-Kairo 22:15h/02:40h (+1). Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 5*. Smještaj u sobe i noćenje 1 (Kairo).

2. dan KOPTSKA ČETVRT I MUZEJ NMEC

Kasniji doručak. Obilazak novog Muzeja egipatskih civilizacija u kojemu je najveća atrakcija postav faraonskih mumija. Ovdje se čuva nevjerojatna arheološka i umjetnička baština ove zemlje. Pronaći ćete izloške koji predstavljaju presjek od prapovijesti do suvremenog doba, prateći sve razvojne faze civilizacije uz rijeku Nil. Ovo je izvrsna prilika da krenemo u priču o svijetu drevnog Egipta i razgledamo mumije slavnih faraona čije ćemo slavne građevine imati priliku vidjeti. Nakon Muzeja upoznajemo povijest i tradiciju posljednjih dva milenija, utjecaje kršćanstva i islama na današnji Egipat. Ručak (fakultativno). Obilazimo Koptski dio Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu (renovacija u tijeku, posjet ako bude otvorena), te crkvu Svetih Srđa i Baha u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Povratak u hotel. Večera i noćenje #2.

3. DanSAKARA, DAHŠUR, GIZA tamo gdje je vrijeme stalo

Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi do cjelodnevnog obilaska legendarnih piramida. Ulazimo u svijet drevnih egipatskih faraona od prije četiri i pol tisućljeća! Posjetit ćemo čak tri kolosalna kompleksa piramida koji svjedoče o nevjerojatnoj graditeljskoj umješnosti ljudi koji su živjeli uz Nil u davnoj prošlosti. Sakara je mjesto rođenja monumentalne arhitekture u kamenu, Dahšur je lokalitet u kojemu se kroz greške učilo i usavršavalo, a apsolutno savršena Giza krije građevine koje uzmiču razumijevanju već četiri i pol tisuće godina! (1) Sakara: Ovo je najstarija gorostasna kamena građevina na svijetu, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture svijeta. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Srce je ogromne nekropole Memfisa i okružju je brojni drugi pogrebni kompleksi Starog kraljevstva. Ovdje čuvamo za vas jedno iznenađenje. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet (2) Dahšur, rijetko posjećen, a za nas nezaobilazni dio uvida u kolosalne piramide. Ovdje je Zakrivljena piramida (piramida s greškom) i Crvena piramida (prva istinska piramida ikada podignuta). Obje je dao graditi faraon Snefru, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida faraona Amenemhata III. U Crvenu piramidu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo (3) Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Kufuova (Keopsova), Kafrova (Kefrenova) i Menkaurova (Mikerinova) piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalaze nepregledne nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza ogromno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera i noćenje #3 (Kairo).

4.danLUKSOR veličanstveni hramovi

Rani odlazak iz hotela prema zračnoj luci Kairo. Doručak: breakfast box. Let Kairo-Luksor traje oko sat vremena. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo obilaskom najvećeg drevnog hrama na svijetu: kompleks Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon Ra. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta čijoj ljepoti, eleganciji i kvaliteti izrade malo što može parirati. U pogledu religije ovo je središte drevnog Egipta iz razdoblja slavnog Novog kraljevstva. Nakon obilaska odlazimo do našeg broda 5* i smještamo se u kabine. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost i brojne sadržaje. Restoran nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Ručak na brodu. Fakultativni posjet Muzeju u Luksoru nakon kojeg odlazimo u posjet velikom Luksorskom hramu. Ovaj festivalski hram podigla su dva faraona, onaj najbogatiji iz 18.d Amenhotep III i onaj najratoborniji iz 19.d Ramzes II. Hram je smješten u središtu grada i iz njega se proteže slavna Aleja Sfingi prema kompleksu Karnak. Povratak na brod. Večera i noćenje #4 (brod).

5.danLUKSOR I KRSTARENJE NILOM

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne obale Nila u Luksoru, do najbogatijeg arheološkog lokaliteta na svijetu. Gdje god da pogledate nalaze se fantastični ostaci jedne drevne i moćne civilizacije. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva (1550. pr.Kr. do 1069.pr.Kr.) evocira slavu poznatih vladara: žena-faraon Hatšepsut, najbogatiji faraon Amenhotep III, slavni faraoni-ratnici Tutmoze III. i Ramzes II. Obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane i veličanstvene, čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi razgled gorostasnog pogrebnog hrama Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona-ratnika. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Povratak na brod. Ručak i početak naše plovidbe prema jugu. Tijekom poslijepodneva uživajte u prizorima Doline uz Nile, moćne rijeke i razdraganih žitelja. Iako poslijepodne “bez navedenih obilazaka” zvuči “prazno” ovo će za vas biti posebno iskustvo. Prizori koje vidite urezat će vam se u pamćenje: bujna prirodna oaza u srcu Sahare, otoci i otočići, žitelji pored kojih prolaze veliki brodovi s turistima dok oni nastavljaju sa svojim tradicionalnim aktivnostima, radovima u polju, čuvanju stoke, odmaraju se i kupaju … Prolaz ustave u Esni pružit će vam priliku vidjeti trgovinu iz čamaca koji prilaze našem brodu. Večera i noćenje #5 (brod).

6. danEDFU – KOM OMBO raskoš uz Nil

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog hrama Edfu. Najbolje očuvani hram Starog Egipta i posvećen je bogu Horu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je prikazan njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, koja je zauvjek ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Ručak na brodu. Tijekom poslijepodneva stižemo do hrama Kom Ombo. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno. Večera i noćenje #6 (brod)

7. danABU SIMBEL & NUBIJA

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko četiri sata ujutro) na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu i našem brodu. Ručak i i slobodno vrijeme za odmor. Poslijepodne fakultativni posjet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. U nubijskom selu ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca – afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Večera i noćenje #7 (brod).

8. danASUAN od drevnog kamenoloma do Izidinog hrama na otočiću

Doručak i odjava s broda. Predlažemo fakultativni izlet do drevnog egipatskog Hrama Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je fantastični Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Nastavljamo s redovnim programom: posjet Velikoj asuanskoj brani iza koje se (uzvodno) nalazi ogromno akumulacijsko jezero. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Kasnije poslijepodne odlazimo do zračne luke Asuan. Let za Kairo traje oko sat i pol. Slijedi transfer do hotela. Večera i noćenje #8 (Kairo).

9. danKAIRO- SPLIT

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do “starog” Nacionalnog arheološkog muzeja čija zbirka se polako seli u novi i neotvoreni GEM. Ovdje imate priliku vidjeti veličanstvenu zbirku umjetnina, kipova, sarkofaga i tzv lažnih vrata, te uz to i posmrtnu zlatnu masku faraona Tutankamona, blago njegove grobnice, repliku Narmerove palete i goleme kipove brojnih drugih faraona. Nakon obilaska odlazimo prema zračnoj luci. Sigurnosne procedure i prijava na let. Let Kairo-Beč 16:45h/19:20h. Let Beč-Split 20:55h/22:10h. Putovanje u Egipat iz Splita završava.

VAŽNO!!! Ako Grand Museum bude otvoren sukladno najavama Egipatske vlade, Agencija će prilagoditi program kako bismo obišli najveći arheološki muzej na svijetu (putnike će informirati o cijeni ulaznice).

Cijena aranžmana  po osobi:

FM 2.980KM (cijena s popustom)
koja vrijedi za one koji uplatu vrše   najkasnije 30 dana prije polaska
RC 3.190KM (redovna cijena)  
+ avio karta -cijena po raspoloživosti u trenutku kupovine!!

  • U Egiptu koristimo dva domaća leta, pa nema jako napornih vožnji autobusom Hurgada-Luksor ili vlakom Kairo-Luksor)
  • Posjećujemo Sakaru, Dahšur, Medinet Habu: lokalitete od enormne važnosti i velike ljepote i uključeni su u cijenu (rijetke agencije ih nude, i to uz doplatu).
  • Memfis i Aleksandriju ne posjećujemo jer pored zvučnog imena posjetitelji budu razočarani nedostatkom sadržaja.
  • Za nas je Egipat posebno odredište pa nam je fokus kvaliteta programa i vrhunski doživljaj naših klijenata, a ne niža cijena kao prodajni alat.

 

 

Dodatne info

U CIJENU UKLJUČENO:

✅ Let AVIONOM na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo, 
✅ aerodromske takse
✅ smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona u Kairu i 3 puna pansiona tijekom krastarenja Nilom 
✅  licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), 
✅ pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) 
✅prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja,
✅osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:
Povratni let iz Split-Kairo-Split ili (na traženje putnika) Zagreb-Kairo-Zagreb  uz okvirnu cijenu povratnih letova:  od 420€ do 650€
❌ smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 840KM
❌ obvezni paket ulaznica za znamenitosti i napojnice 340KM, uz dodatak za GEM ako bude otvoren), 
❌ obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat doplata 70KM
❌ fakultativne izlete koji se uplaćuju u EUR predstavniku naše partner agencije u Egiptu: 1) izlet u Abu Simbel autobusom 130€, (2) izlet u Nubijska selo brodom 35€ + 5€ za jahanje deva tko želi), (3) izlet hram Philae autobusom i brodom 35 €, 
❌Putno zdravstveno osiguranje / osoba (obavezna doplata)

šifra aranžmana: 000EXP