Lisabon✈iz Sarajeva

0
Cijena
Od1,775 KM
Cijena
Od1,775 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

1620

Izdvajamo

Malaga I Andaluzija ✈ Iz Zagreba

Oman ✈ iz Sarajeva

Nova godina Dubai✈ iz Sarajeva

10.-17.10.2023
portugal
Info

 

Lisabon avionom iz SArajeva
Termin: 10.-17.10.2023.

Lisabon, glavni grad Portugala, nalazi se na ušću rijeke Težo u Atlantik. Grad su osnovali Feničani, nakon kojih dolaze Rimljani, u čije vrijeme vladavine se Lisabon razvija u važnu luku i centar trgovine, nakon Rimljana dolaze Mavari pod čijom se vlašću još više razvija. U XVII vijeku grad pogađa veliki zemljotres kada je poginulo između 60 000 i 90 000 ljudi. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspio da povrati stari sjaj i svoje mjesto centra Portugala. Grad obiluje prelijepim građevinama nastalim uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona i kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja. Svojom raskoši, šepurenjem bogatstvima kolonijalnog doba, moćnih kraljeva, brojnim muzejima, ovaj grad će zasigurno izmamiti vaše uzdahe divljenja.

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO-LISABON

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Ciriha u 14:50h. Dolazak u Lisabon u 23:00h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Noćenje.

2. dan LISABON

Doručak u hotelu. U dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjeta glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano sa portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskim spomenicima i brižno održavanim vrtovima; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle ima divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Slobodno vrijeme za odmor i ručak. Povratak u hotel. Noćenje.

3. danSINTRA - CABO DA ROCA - CASCAIS

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora tokom mnogih vijekova. Zbog svoje goleme historijske pozadine i objekata, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.
Posjet kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom nešto slobodnog vremena za istraživanje centra.
Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i more počinje”. Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentirano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena će se dati u Cascais Bay. Povratak do hotela. Noćenje.

4.danLISABON

4. DAN 13.10. LISABON
Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti, istraživanje ljepota grada, šoping…
Uveče mogućnost /fakultativno/ odlaska na Fado večeru.
“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW
Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere ćete slušati Fado, nacionalne pjesme. Često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, Fado je pjevan uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neki od njih govore o izgubljenoj ljubavi ili zabranjenoj strasti ali oni su i veseli kad god je tema dobro vino, borbe s bikovima i provođenje vremena sa svojim prijateljima! Povratak u hotel. Noćenje.

5.danBATALHA-NAZARE-OBIDOS

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak u Batalhu, tamo ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je klasifikovan u UNESCO-ovu Međunarodu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz (14-16. vijeka) – i spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”, i nedovršena kapela (Manuelino). Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlanskog okeana. Do povratka u hotel predlažemo da ostatak slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nakon slobodnog vremena i ručka (nije uključen u cijenu), polazak za Obidos, srednjevijekovni grad koji dominira svojim zidinama. Povratak u hotel. Noćenje

6.danEVORA

Doručak. Nakon doručka, slobodno vrijeme za odmor i shopping, ili u dogovoru sa grupom može
se organizovati fakultativni izlet u Evoru. Polazak prema jugu, prema Evori poslije doručka. Evora je jedan od najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradova Evrope. Grad je opasan srednjevjekovnim zidinama, i pod zaštitom je UNESCO-a. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg vijeka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI vijeku osnovali jezuiti, trg Giraldo…
“U Evori postoji, istina je, atmosfera koja se ne nalazi ni na jednom drugom mjestu; Evora ima, tako je, stalnu prisutnost istorije na ulicama i trgovima, u svakom kamenu ili sjenci; Evora je uspjela, jeste, da odbrani mjesto iz prošlosti ne uskraćujući prostor sadašnjosti.“
Nakon obilaska Evore povratak u Lisabon. Noćenje.

7.danLISABON

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Noćenje.

8.danLISAN+BON-SARAJEVO

Rana odjava iz hotela. Doručak će biti pripremljen za sve putnike za ponijeti. Transfer iz hotela za aerodrom u 03:00h. Let u 05:05h iz Lisabona za Sarajevo preko Minhena. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 11:40h. KRAJ USLUGE.

SPECIJALNA PONUDA – LISABON! 
CIJENA ARANŽMANA – 1775, 00 KM po osobi

CIJENA UKLJUČUJE:
✅ prijevoz avionom Sarajevo-Lisabon-Sarajevo
✅ kofer 23kg i 7kg kabinski kofer
✅ Smještaj u Lisabonu hotelu 3* na bazi 7 noćenja sa doručkom
✅Lokalni vodič tokom cijelog boravka prema programu
✅ transfer aerodrom-hotel-aerodrom
✅ boravišna taksa
✅ vodić i pratilac grupe
 
CIJENA NE UKLJUČUJE:
❌ aerodromske takse 306KM
❌  doplata za jednokrevetnu sobu u iznosu 690KM
❌ Fakultativni izleti : Lisabon; Sintra; Batalha, Nazare, Obidos; Fado show sa večerom; Evora
❌ lične troškove, ručkove i večere tokom obilaska
❌ putno zdravstveno osiguranje

 
Šifra aranžmana: 00sLZ
 
Dodatne info