Bajka Dolomita 🚌 iz Splita

0
Cijena
Od1,394 KM
Cijena
Od1,394 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

6520

Izdvajamo

Madrid✈iz Sarajeva

4.Rim ✈ iz Splita

Barcelona i Madrid ✈iz Sarajeva

Italija
Info

 Doživite planinsku bajku u Dolomitima: oduševite se jednim od najljepših jezera Dolomita – jezerom Sorapis, planinskim vrhuncima i prepoznatiljivim simbolom Dolomita – 5 Torri, usponom na Mt. Lagazuoi, dolinom Val de Störes… U cijenu uključen polupansion! Mogućnost polaska sa NP Šibenik i NP Zadar, uz prethodnu najavu u agenciji!

Termin putovanja:

03.09.-08.09.2024.    

 

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan SPLIT – 5 TORRI – ALTA BADIA (03.09./04.09.)

Okupljanje grupe 03.09. u 23.05 h na kolodvoru u Sukoišanskoj ulici. Nakon upoznavanja sa pratiteljem putovanja, polazak 23.15 h prema Italiji.
Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, uz usputna zaustavljanja prema potrebi grupe, sve do našeg prvog odredišta – 5 TORRI. Vožnja do Bai de Dones, gdje ćemo izaći iz autobusa, te sedežnicama doći do Rifugio Scoiatolli. Nevjerojatna igra prirode ostavila je svoj trag u vidu pet ogromnih kamenih gromada različitih oblika i visina, po kojima su Cinque Torri i dobili svoje ime. Riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji, kako za planinare, tako isto za alpiniste. Po dolasku na Rifugio Scoiatolli, odlazak u obilazak kružne staze koja je tematska staza, posvećena Prvom svjetskom ratu. Ovaj muzej na otvorenom prostoru obnovljen je i dizajniran kako bi posjetiteljima dao konkretnu viziju života u to doba. Obilazeći stazu, imati ćete priliku vidjeti izgrađene rovove, kaverne, replike vojnika odjevenih u uniformu iz 1. sv. rata, tu je originalno oružje – topovi, puške granate. Po povratku u Rifugio Scoiatolli (2255 m/nv), zajednički odlazak do doma Averau. Od doma Averau (2413 m/nv), sve do doma Nuvolau (2574 m/nv) vodi strmi greben, na čijem vrhu se nalazi se dom koji je sagrađen 1883. godine i jedan je od najstarijih domova u Dolomitima. Mogućnost odlaska s vodičem do doma Nuvolau, a ukoliko biste radije ostali u domu Averau – slobodno vrijeme na ručak i za kavu. Povratak do Rifugio Scoiatolli i odlazak na sedežnicu. Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu. Večera. Noćenje.
VAŽNO: kružna staza 5 Torri je duga cca 2,5 km, ukupne visinske razlike 120 m.

2.dan LAGO SORAPIS (05.09.)

Doručak. Današnji dan je predviđen za planinarenje do LAGO DI SORAPIS, prema mišljenju mnogih najljepšeg jezera Dolomita, smještenom na 1925 m/nv. Do jezera nije moguće doći automobilom, već samo planinarenjem. Njegovoj mističnosti zasigurno doprinosi i zanimljiva legenda o kralju Sorapisu i njegovoj kćeri Misurini, koja je od oca tražila na poklon začarano vilinsko ogledalo, međutim vila je od kralja tražila da se pretvori zauzvrat u planinu. Misurina je ukrala željeno ogledalo, a kralj se pretvorio u planinu Sorapis. Shvativši koliko je bila sebična plakala je dok njezine suze nisu natopile podnožje planine i formirale ovo jedinstveno jezero, koje se smjestilo u podnožju planine Sorapis (3205 m/nv). Krenuti ćemo stazom, koja će nas u početku voditi kroz šumski dio, a na pojedinim mjestima izlaziti na odronuto kamenje niz koje teče voda. Uskoro dolazimo i do najzahtjevnijeg dijela staze koji se sastoji od sajli i metalnih stepenica koje su postavljene kako bi olakšale pristup. NAPOMENA: posebnu pozornost treba posvetiti vodi koja se slijeva te čini teren skliskim; ta dionica je osigurana sajlom za koju se možete držati rukom dok prolazite, potreban je oprez! Dolazimo do doma Rifugio Vandelli, koji se smjestio na 1928 m/nv, s kojeg se pruža predivni pogled na Misurinu. No, samo jezero se nalazi nekoliko metara hoda dalje od jezera. Slobodno vrijeme za ručak, fotografiranje i uživanje u ljepoti jezera. Okupljanje grupe i povratak istom stazom. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
VAŽNO: riječ je o jednoj od najpopularnijih staza u Dolomitima sa velikim broj posjetitelja, što zahtjeva dodatni oprez na planinarskoj stazi. Dužina staze iznosi 10.5 km, visinska razlika iznosi uspona iznosi 119 m, staza je kondicijski umjereno zahtjevna, i tehnički je zahtjevna (povremena upotreba ruku). Staza nije prikladna za posjetitelje koji se boje visina (na pojedinim mjestima je uža staza, a uz stazu se nalaze provalije).

3. danMT. LAGAZUOI (06.09.)

Doručak. Okupljanje i kratka vožnja do prijevoja Falzarego, koji se nalazi na 2.117 m/nv, što je ujedno i početna (i završna) točka našeg današnjeg uspona. Danas ćemo ”osvojiti” veličanstveni Mt. Lagazuoi, koji se nalazi na 2.778 m/nv . Uspon ovom stazom kratko će nas vratiti u povijest odnosno u središte ratnih zbivanja za vrijeme Prvog svjetskog rata između zaraćenih strana Austro-Ugarske i Italije, koji se vodio visoko u planinama. Zaraćene strane intenzivno izgrađuju osigurane putove – ferrate, kopaju rovove, bunkere i tunele, kako bi na taj način osigurali dopremu opreme i zauzeli strateške položaje. Krenuti ćemo stazom (via normale) br. 402 koja će nas odvesti do prijevoja – Forcella Travenanzes i dalje nastaviti stazom br. 401, sve do Rifugio Lagazuoi (2752 m) i gornje postaje žičare. Na samom vrhu se nalazi veliki drveni križ – raspelo, koji je postavljen u znak sjećanja na sve poginule na ovoj planini, od 1915. do 1918. godine. Sa vrha se pruža nezaboravan pogled i za sunčanog vremena se vide Tofane, Antelao, Marmolada, grupe Odle, Fanse, Sella… Slobodno vrijeme za ručak i fotografiranje. Okupljanje grupe i povratak istom stazom prema prijevoju Passo Falzarego. Vožnja do hotela. Večera. Noćenje.
VAŽNO: uspon je stazom ”via normale”, visinska razlika uspona iznosi 661 m. Staza je duga cca 10,5 km u oba smjera, tehnički nije zahtjevna, međutim zahtjeva dobru kondiciju. Postoji mogućnost odlaska gondolom na Mt. Lagazoui, uz doplatu na licu mjesta.

4.dan ARMENTAROLA – PRALONGIA (07.09.)

Doručak. Današnji dan je predviđen za trekking na jednoj od najljepših pješačkih staza Alta Badie. Kraća vožnja do Armentarole, gdje ćemo izaći iz autobusa i krenuti prema Pralongii, lokaciji sa koje Vas očekuje nezaboravni pogled sa panoramom od 360° na neke od najljepših vrhova Dolomita: glečer Marmoladu, grupe Sella i Fanes, te neke od vrhova parka prirode Puez-Odle, kao što su Sassongher i Sass de Pütia. Staza će nas voditi kroz šumu, i onda u jednom trenutku ćemo izaći na dolinu Val de Störes, koja će Vas oduševiti predivnim pogledom ali i tradicionalnim drvenim kolibicama koje se nalaze uzduž staze. Potom ćemo doći do platoa Pralongia gdje se nalazi vrh Störes, a potom ćemo se cca 5 minuta spustiti do doma / restorana Pralongia, gdje Vas očekuje slobodno vrijeme za ručak i uživanje u tradicionalnoj ladinskoj kuhinji. Okupljanje grupe i odlazak istom stazom prema Armentaroli. Dužina staze iznosi cca 14 km, visinska razlika iznosi uspona iznosi 540 m, staza je kondicijski umjereno zahtjevna zbog uspona, i tehnički je jednostavna. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5.danLAGO BOE – SPLIT (08.09.)

Doručak. Odjava iz hotela.Izlazak iz autobusa i odlazak prema postaji gondole Boé , koja će nas odvesti sve do 2185 m/nv, odakle ćemo nastaviti kratki uspon od 20ak minuta prema malenom i slikovitom jezeru Boé (Lech de Boé ), koje se nalazi na 2275m/nv, u srcu Sella grupe. Nakon kratkog zaustavljanja za fotografiranje, nastaviti ćemo uspon prema idiličnom planinarskom domu Franz Kostner (2550 m/nv), s kojeg se pruža predivan pogled na vrhove Sella grupe i posjetitelju dočarava moć i svu ljepotu Dolomita… Uspon do doma je tehnički nezahtjevan, međutim zahtjeva jako dobru kondiciju (od jezera do doma je cca 300 m visinske razlike, staza je duga 2 km). Osim uspona, postoji mogućnost odlaska sedežnicom do postaje Vallon i potom stazom dužine cca 700m do doma. Slobodno vrijeme za ručak i fotografiranje. Okupljanje grupe i povratak prema autobusu (mogućnost odlaska pješice do postaje gondole Boé (cca 2,5 km) ili povratak sedežnicom Vallon do postaje gondole). Polazak prema mjestu polaska. Slijedi ugodna Italijom, Slovenijom, Hrvatskom uz kraća usputna zaustavljanja prema potrebi grupe. Dolazak na mjesto polaska je predviđen u kasnim noćnim satima.

Cijena aranžmana po osobi 
1394KM

Dodatne info

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
✅ prijevoz turističkim autobusom visoke turističke kategorije, trošak peronizacije AK Zagreb, noćenje u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi polupansiona (doručak-večera)
✅korištenje wellnessa u hotelu,
✅troškove ulaska autobusa na sva zaštićena područja
✅licenciranog voditelja putovanja
✅sve razglede prema programu te troškove jamčevine, organizacije, prodaje i realizacije, PDV

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
❌ fakultativne sadržaje
❌ boravišnu pristojbu
❌ troškove osobnih narudžbi, sve ne navedene troškove, skretanje s rute
❌nadoplata za jednokrevetnu sobu(3 noćenja  72,00€

 

OBAVEZNA NADOPLATA!
-doplata za žičaru Boé (povratna): 21,10 € / osoba
– boravišna pristojba: 2,50 € / osoba / noć
-doplata za sedežnicu 5Torri: 17,00 € / osoba
-doplata za lokalnog vodiča (jezero Sorapis): 10,00 € / osoba

 

 

 

 

šifra putovanja: 000SMA