Turska ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od1,105 KM965 KM
FIRST MINUTE
Od1,105 KM965 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

1620

Izdvajamo

LeMERIDIEN LAV***** Split

Valamar Collection Club President 5*

Dubai ✈ iz Sarajeva

TURSKA OKTOBAR 2020!

13.10.2020.
Datumi : 13.-18.10.2020.
Turska
Info

Turska

Najbolje od Male Azije na Vašem dlanu
13.10.2020.

Pažljivim planiranjem izbjegavamo dugotrajne vožnje autobusom! Letimo za Kapadokiju, prelijećemo do Egeja i vraćamo se kući iz Pamukkala. Odmor, prilika za kupovinu, srdačni domaćini, i nezaboravni doživljaji. Kulturna i prirodna baština Turske ostavit će vas bez daha. Ne propustite ovo jedinstveno putovanje!

Fotografije
Program putovanja

1.danSARAJEVO-KAYSERI

Sastanska putnika 2 sata prije polaska. Prijava na let Sarajevo – Kapadokija. Granične i sigurnosne formalnosti. Let Sarajevo – Istanbul 11:40h/15:20h. Let Istanbul – Kayseri 18:05h/19:45h. Po dolasku transfer do hotela i noćenje.

2. dan Najbolje od KAPADOKIJE

Prije doručka moguće je organizirati let balonima (u svitanje i ako su vremenske prilike primjerene). Doručak. Geološka posebnost ovog kraja omogućila je stanovnicima još od pradavnih vremena da dube svoje nastambe u kamenu. Obići ćemo puno različitih lokaliteta kako bismo stekli dojam o ovom jedinstvenom mjestu. Kaymakli je podzemni grad koji se spušta više od 50 metara ispod razine tla. Zračni tuneli, prolazi, stubišta, dvorane, sobe, kuhinje … sve ovo zaprepasti posjetitelja (ulazak u podzemni grad nije za klaustrofobične). Zatim obilazimo Muzej na otvorenom Goreme. Ovo je uistinu poslastica i vjerojatno najimpresivnije mjesto pokrajine Kapadocije. Kompaktan prostor na kojem se nalaze najljepše crkve Kapadocije, ukrašene su freskama na kojima su još jasne izvorne boje: crkva sv. Barbare, crkva Jabuka, Tamna crkva, crkva zmija, … Obilazimo i Samostan s trpezarijom, crkvom, podzemnim tunelima, spavaonicama. Stanka za ručak. Poslijepodne ćemo obići Uchisar – možda i najslikovitiji gradić ovdje koji krije piramidalnu stijenu prepunu kopanih nastambi. Večera i noćenje u hotelu.

3. danKAYSERI – IZMIR – MILET – DIDIMA

Rana odjava iz hotela i odlazak prema aerodromu. Let Kapadokija – Egejska obala, tačnije Kayseri – Izmir (ASR ADB) 07:50h/09:20h. Ukrcaj u autobus i izlet tijekom kojeg ćemo upoznati antičku baštinu Male Azije. Milet je nizinski grad pokraj rijeke Meandar. Prije Perzijskog upada smatrao se najbogatijim Starim grčkim gradom. Brojni velikani umjetnosti i posebno znanosti rođeni su ovdje, a zaslužni su za tvorbu slavne Škole iz Mileta. Ostaci su u nizini, prilično pokriveni muljem rijeke. Ipak, Amfiteatar, Stadion, Jonska stoa, Sveti put, … svjedoče o velebnosti nekadašnjeg grada. Slijedi kraća vožnja preko nekadašnjeg zaljeva, danas plodne nizine, do starogrčkog svetišta Didima. Ovo se mjesto nekoć nalazilo na čelu poluotoka nedaleko velikog, bogatog i moćnog Mileta. Osobito važno bilo je štovanje Artemide i Apolona. Ako izuzmemo Delfe, ovdje se nalazi najveći i najvažniji Apolonov hram Stare Grčke. Baš kao i u Delfima, ovdje se dolazilo po proročanstva. Nakon obilaska Apolonovog hrama slobodno vrijeme i povratak u hotel. Večera i noćenje.

4. danEFEZ

Doručak. Odlazimo do obližnjeg Efeza – drevnog grada koji je uistinu impresivan. Iako je rijeka svojim naplavinama ostavila Efez na kopnu, u vrijeme Starih Grka on je bio lučki grad. Jonski Grci su ga nastanili nakon maloazijskih prastanovnika. Postao je i jedan od 12 gradova Jonske lige i nastavio cvasti pod Rimskim carstvom. Porušeni Artemidin hram bio je jedno od 7 svjetskih čuda (rame uz rame s Keopsovom piramidom, Semiramidinim visećim vrtovima i drugim) – danas je sačuvan samo jedan stup legendarnog hrama. Rani kršćani iz Efeza ugostili su nekoliko velikih crkvenih koncila, a vjeruje se da je novozavjetna Knjiga otkrovenja pisana u Efezu. Tijekom obilaska uvjerit ćemo se u veličanstveno bogatstvo antičkih spomenika (posebno je dojmljiva Celzijusova biblioteka). Otići ćemo i do Kuće Blažene Djevice Marije, te posjetiti selo Sirince. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5.dan PAMUKKALE

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja za Pamukkale. Fascinantni krajolik smješten 110 km od mora. Posebnost vode ovog predjela je visoki udio magnezija. Na mjestu gdje vrući izvori izbacuju vodu i ona se spušta s platoa prema dolini nastaju tzv. Pamučni dvorci – Pamukkale. Ove dvorbe su kružne, pa nakupljanje vode tvori slikovite bazene. Rubovi kuda voda istječe imaju stalaktitski oblik. Sedimanti su potpuno bijeli što uvelike doprinosi ljepoti ovog prirodnog fenomena. Na platou s kojeg se voda spušta nalazi se ogroman antički grad (pod UNESCO-vom zaštitom) Hierapolis. Obilazimo lokalitet, gradska vrata i ulice, dvije velike nekropole, Pozorište, Apolonov hram, Plutonijum, Nimfeum, Kleopatrin bazen, Martrij svetog Filipa. Slobodno vrijeme koje možete iskoristiti za kupanje u Kleopatrinom bazenu (uz ulaznicu), fotografiranje, šetnju. Odlazak u hotel. Večera i noćenje.

6.danPAMUKKALE – SARAJEVO

Odjava iz hotela i odlazak na aerodromu. Prijava na let Pamukkale – Sarajevo. Denizli – Istanbul 05:50h/07:20h. Let Istanbul – Sarajevo 10:40h/10:45h. Po dolasku u Sarajevo naše putovanje završava.

Cijena aranžmana po osobi:
First minute: 965 KM
Redovna cijena: 1.105 KM

Aerodromske takse: 425 KM

 

Dodatne info

Cijena uključuje:

Let (ekonomska taksa) na relaciji Sarajevo – Kayseri (Kapadokija), Kayseri – Izmir, Denizli (Pamkkale) – Sarajevo uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 4 polupansiona i 1 noćenja s doručkom, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalnog vodiča gdje je obavezan u Turskoj, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti.

Cijena ne uključuje:

Obaveznu doplatu za aerodromske takse koje na dan objave putovanja iznose 425 KM za svih pet (5) letova koje koristimo, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 160 KM), fakultativne izlete, troškove izleta i ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana (obavezna doplata 230 KM), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje).