Sicilija ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od899 KM799 KM
FIRST MINUTE
Od899 KM799 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

1420

Izdvajamo

30.09.2020.
Datumi : 30.09.-04.10.2020.
Italija
Info

Sicilija

30.09 -04.10.2020.
GIARDINI NAXOS – TAORMINA – SAVOCA – CATANIA – ETNA – SIRACUSA – NOTO

„Kad vidite Siciliju, vidjeli ste cijeli svijet“ – uzrečica je to s kojom bi Vam mnogi Talijani pokušali opisati ljepote svog ostrva. Nepregledne obale, uske ulice, planine i vulkani, vinogradi i polja žita, maslinici i plantaže agruma, brojni kulturni spomenici, zanimljiva prošlost i stanovnici te ukusna jela i odlično vino – samo su neke od vrlina
ovog otoka. Mjesto je to gdje se legende i mitovi idealno stapaju sa stvarnošću. Sicilija je ostrvo gostoprimstva na kojem ćete se uvijek osjećati dobrodošlima i mjesto na kojem ćete se osjećati posebno!
Na ovom putovanju iskoristite priliku i posjetite Arhimedovu Siracuzu, osvojite Etnu, najveći aktivni vulkan na svijetu i posjetite baroknu Katanju u nezaboravnom obilasku grada, zatim obiđite Taorminu i Savocu živopisna mjestašca koja su inspirisala Francisa Forda Coppolu da snimi kultnu trilogiju „Kum“, odmorite se u prekrasnom Notu, vjerovatno najljepšem gradiću na ostrvu.

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO – CATANIA – GIARDINI NAXOS

Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 11.00h*. Prijava za let i polijetanje za Cataniu u 13.00h. Slijetanje na aerodrom u Cataniji u 14.15h. Nakon carinske i pasoške kontrole, slijedi transfer autobusom do ljetovališta Giardini Naxos, smještaj u hotel. Nakon smještaja u hotel polazak na fakultativni izlet mini krstarenje obalom Giardini Naxosa i Taormine. Vožnja do Isola Bella (poznatog mondenskog ostrvceta) i Grotta Azzurra (Plava pećina). Zaustavljanje za kupanje. Izlet traje cca 2-2,5h. Povratak u Giardini Naxos. Noćenje.

2. dan GIARDINI NAXOS – ETNA – CATANIA – GIARDINI NAXOS

Nakon doručka slijedi fakultativni izlet za Etnu – najviši evropski vulkan. Odlazak do panoramske tačke na 1800 metara nadmorske visine odakle se pruža nezaboravan pogled na Crateri Silvestri (krater Silvestri), ali i na cijelo područje grada Katanje. Reljef poput mjesečeve površine, ohlađena lava i vulkanski pepeo sastavni su dio jedinstvene atmosfere na Etni. Slijedi organizovano razgledanje Katanije. Grad je jedinstvena mješavina uticaja brojnih kultura kroz historiju što najbolje pokazuju prostrani Piazza del Duomo sa impresivnom fasadom Basilica di Santa Agata, teatar Bellini i Piazza Bellini, te mnogobrojne barokne palate. Slobodno vrijeme za odmor i šetnju: posjetite Castello Ursino, uživajte u atmosferi Piazza Stesicorus ili u šopingu u Via Etnea. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan GIARDINI NAXOS – TAORMINA – SAVOCA – GIARDINI NAXOS

Doručak. Nakon doručka polazak na fakultativni izlet u Savocu i Taorminu. Izlet započinjemo obilaskom jednog od najljepših sela Italije – Savoca. Pripremite se za pravu adrenalinsku vožnju uskom krivudavom cestom do sela koje je popularnost steklo i zbog legendarnog filma “Kum”. Na ulazu u katedralu sv. Lucije snimala se poznata scena vjenčanja, a nakon obilaska sela imat’ ćete kratak odmor za espresso ili granitu (sicilijanski desertni napitak koji se dobiva djelomičnim zamrzavanjem i povremenim miješanjem mješavine šećernog sirupa i voćnog soka u zamrzivaču) u nekom od barova (preporučujemo bar “Viteli” u kojem je Al Pacino snimio legendarnu scenu prosidbe). Izlet nastavljamo odlaskom u prelijepi srednjovjekovni gradić Taorminu – najveću turističku atrakciju Sicilije. Taormina je smještena u podnožju planine Tauro. Slijedi razgledanje i šetnja njenim historijskim centrom, ulicom Corso Umberto do Duomo di Taormina (cca 700m). Tokom šetnje zaustavit ćemo se na vidikovcu. Pogled odavde je nešto nestvarno i romantično, čak i ako nemate voljenu osobu pored sebe! Ulice Taormine prepune se prodavnica suvenira, nakita, keramike, a tu su i brojni kafići, restorani i slastičarne. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan GIARDINI NAXOS – SIRACUZA – NOTO – GIARDINI NAXOS

Nakon doručka predlažemo fakultativni izlet u Siracuzu i Noto. Ovaj jedinstveni izlet započinjemo istraživanjem Siracuze – grada veoma bogate historije, kulture i tradicije koja datira još iz doba kada je njenim ulicama prolazio čuveni Arhimed. U Siracuzi, na ostrvu Ortigia očekuje Vas Tempio di Apollo (Apolonov hram), lavirint uličica oko elegantnog Piazza Archimede (Arhimedovog trga), kao i Piazza Duomo, možda i najljepši trg u Italiji, sa fasadom iz XVIII vijeka. Upoznajte nevjerovatnu historiju grada uz tumač našeg profesionalnog vodiča. Nakon obilaska grada, predlažemo da se odmorite u Gran Caffe del Duomo i probate ukusni Ravioli al Pistacchio! Slobodno vrijeme. Izlet nastavljamo posjetom šarmantnom gradiću Noto (još jedno mjesto na Siciliji koje je uvršteno u 100 najljepših mjesta na svijetu). Obilazak Nota. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan GIARDINI NAXOS – (OUTLET SICILIA) – CATANIA – SARAJEVO

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Opcionalno fakultativni izlet do shopping outlet centra Sicilia (najveći i najbolji shopping centar na Siciliji). Slobodno vrijeme za kupovinu. Polazak prema aerodromu u dogovoreno vrijeme. Charter let za Sarajevo u 18.30h, sa slijetanjem u Sarajevo oko 19.45h. Kraj putovanja.

Cijena aranžmana po osobi:

First minute: 799 KM

Redovna cijena: 899 KM
Aerodromske takse: 150 KM

(First minute ponuda za rezervacije do 01.07.2020.)

 

Dodatne info

CIJENA UKLJUČUJE: povratnu avio kartu na na direktnom letu na Split-Palermo-Split, komad predane prtljage do 20kg i 1 kom ručne prtljage, avionske takse (255 KM / osoba), prijevoz turističkim autobusom visoke kategorije prema programu, 3 noćenja u Catanii u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi noćenja sa doručkom, 4 noćenja u Palermu u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* na osnovi noćenja sa doručkom, voditelja putovanja, lokalnog vodiča u Palermu i Trapaniju, izlete u Agrigento, Ennu, Cataniu, Etnu, Taorminu, Siracusu i Noto, Savocu, Palermo, Cefalu, Monreale, Trapani i Marslau, sve razglede prema programu, takse za ulazak u gradove te troškove organizacije, prodaje i realizacije.

CIJENA NE UKLJUČUJE: putno osiguranje, karte javnog prijevoza, sve ulaznice u kulturno istorijske spomenike i objekte koje nisu navedene, sve nenavedene troškove pod ”Cijena Uključuje”, skretanja s rute

OBAVEZNE NADOPLATE (na licu mjesta):
– boravišna takse Catania: 2,00 € / noć / osoba
– boravišna takse Palermo: 1,50 € / noć / osoba
– turističke slušalice za razglede: 10,00 € / osoba (paket za cijelo putovanje)
– ulaznicu za arheološki park Neapolis te razgled parka i grada Siracuse s lokalnim vodičem  – 17,00 € / osoba
– ulaznicu za Dolinu hramova u Agrigentu i razgled sa lokalnim vodičem – 15,00 € / osoba

INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA  (u trenutku objave programa, plaćaju se u eurima na licu mjesta, nije obavezno):
– ulaznica u Kapelu Palatina u Palermu 10,00 € / osoba
– Katedrala Monreale 3,00 € / osoba
– ulaznica za Monreale klaustor 8,00 € / osoba
– ulaznicu za grčko-rimski teatar u Taormini 8,00 €/ osoba
– uspon na Etnu do 2900 m terenskim vozilima i lokalnim vodičem cca. 64,00 € (minimalno 20 prijavljenih putnika, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale)

FAKULTATIVNA NADOPLATA:
– putno osiguranje
– osiguranje od otkaza putovanja: (PREPORUKA!)
– jednokrevetna soba: 265 KM (7 noćenja)

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA
: 25