Ruska bajka ✈ iz Sarajeva

0
Cijena
Od1,449 KM
Cijena
Od1,449 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

57

Izdvajamo

Rim 🚢 iz Splita

Kapadokija – kružna tura ✈ iz Sarajeva

Rim ✈ iz Splita

05.10.2019.
Datumi : 5.10. - 14.10.2019.
Rusija
Info

RUSKA BAJKA
MOSKVA – SANKT PETERBURG

05.10. – 14.10.2019. / 10 dana (9 noćenja) 

MOSKVA, veličanstvena, ogromna, od Krasnaje ploscadi, do ogromnog spleta ulica I trgova… Sumnjamo da će ijedno ruho nadmašiti onaj opis osobnog doživljaja vode i tajne koju Vam ova ruska prijestolnica pruža… Glavni grad Rusije očarava već na prvi pogled. Sva poznata zdanja su masivna i impresivna, a sa impozantnom arhitekturom i impresivnim fasadama Moskva djeluje autoritativno i nadasve moćno. Obasjana zlatnim kupolama sa pravoslavnih svetinja, koje se nalaze na gotovo svakom koraku i savremenim neonskim reklamama, Moskva se razmeće svojom bogatom ljepotom…. KREMLJ, CRVENI TRG, Bazilika Vasilija Blaženog, Ljeninov mauzolej, poznati Moskovski metro… samo je dio onoga što ćete imati priliku obići I uživati u njenoj vječnoj ljepoti.
St. Peterburg – prijestolnica carske Rusije od 18. vijeka i grad Petra Velikog. Smješten je na sjeverozapadu Rusije, na ušću rijeke Neve, samo 60-ak km od Baltičkog mora. Sa svojih pet miliona stanovnika drugi je najvažniji industrijski grad i kulturno-historijsko središte Rusije. Zbog mreže brojnih kanala i vodenih tokova često ga nazivaju Venecijom sjevera, a zbog gotovo subpolarnog položaja i gradom bijelih noći.

Fotografije
Program putovanja

1. dan 05.10.2019. (Subota) Sarajevo – Istanbul – MOSKVA

Okupljanje na MEĐUNARODNOM AERODROMU SARAJEVO u 07:05h. CHECK IN, pasoške I carinske formalnosti… Let TK1022 u 09.10h SARAJEVO – ISTANBUL. Slijetanje na ATATURK aerodrom u 12:00h po lokalnom vremenu. LET TK415 ISTANBUL – MOSKVA u 16:15h. Slijetanje u Moskvu u večernjim satima oko 19:05h. Transfer na relaciji aerodrom VNUKOVO – HOTEL. Smještaj u hotel (3* ili 4*). Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

2. - 4. dan 06.- 08.10.2019. (Nedjelja-Utorak) MOSKVA

Nakon doručka, započinjemo razgled Vječnog grada s pratiteljem na putovanju, pješice i metroom. Središte antičkoga dijela grada čine Rimski forum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva, te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja. Sagrađen u samo deset godina, Kolosej je i danas jedno od svjetskih čuda koje je vrijedno vidjeti pa onima koji žele razgledati unutrašnjost tog kolosalnog zdanja preporučujemo da za to odvoje najmanje dva sata u slobodno vrijeme. Osim što su izgladnjivali životinje radi što bolje predstave u borbi s gladijatorima, u doba carstva bile su popularne i bitke brodova – napunili bi bazen amfiteatra vodom kako bi se uživjeli u krvave borbe. Penjemo se prema Kapitolu, najslavnijem i najvišem od sedam rimskih brežuljaka. Nastavljamo prema Oltaru domovine, spomeniku podignutom u čast Viktoru Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Zatim odlazimo prema Panteonu ili Hramu bogova. Svi se i danas dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i samo pročelje krasi 8 monolita sivoga granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 godina. Nakon što razgledamo unutrašnjost Panteona, slobodno vrijeme provodimo na Trgu Navona, koji je konstruirao Bernini na mjestu starog hipodroma. Želite li uživati na prekrasnom trgu punom slikara i uličnih zabavljača, ostat ćete upravo ovdje i taj pogled neće biti besplatan, no odete li malo dalje i uvučete li se u ulice koje zrače romantikom, naći ćete restorane s povoljnim cijenama talijanske kuhinje. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan09.10.2019. (Srijeda) MOSKVA – Sankt Peterburg

Doručak. Check out iz hotela I nastavak avanture. Putovanje na relaciji Moskva-Sankt Petersburg nastavljamo sa brzim vozom (Sappsan) u trajanju od cca 4h. Po dolasku u St.Petersburg smještaj u hotel (3* ili 4*). Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

6. - 8. dan10.-12.10.2019. (Četvtak-Subota) Sankt Peterburg

Doručak. Odlazak u razgledavanje grada u pratnji lokalnog vodiča. Razgled historijske jezgre grada, panoramska vožnja uz rijeku Nevu, kanale Griboyedova i Moika, mnoge mostove koji povezuju gradske otoke te obilazak dva najvažnija otoka, Petrogradsky i Vasilevsky – Nevsky Prospect, poznata gradska avenija – Zimska palača – palače, crkve i ostala gradska područja koja su nekoć nastanjivali brojni ruski kneževi, Dostoyevsky, Rasputin. Posjet Kazanskoj katedrali. Ostatak dana slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

Doručak. Odlazak na poludnevno razgledavanje dvorca Peterhof ili Petrovog dvorca i parka (ulaznice uključene). Nalazi se na obali Finskog zaljeva, dvadesetak kilometara zapadno od Sankt Peterburga. Izgradio ga je car Petar Veliki 1705. godine. Sve do Oktobarske revolucije služio je kao carska rezidencija, da bi 1918. bio pretvoren u muzej. U Drugom svjetskom ratu okupirala ga je njemačka vojska a nešto kasnije u bombardiranju i potpuno razrušila. Poslije rata započeta je rekonstrukcija koja traje i danas. Brojne fontane, zbog kojih je ovaj muzej dobio ime “ruski Versailles”, ponovo su proradile 1946. Godinu dana kasnije napravljena je i kopija kipa Samsona a ubrzo je na svjetlost dana izašla i sva ljepota barokne arhitekture Peterhof čiji su ukras ne samo park, već i brojne fontane (više od 100). Dvorac Peterhof i njegov park s fontanama su na popisu svjetske baštine UNESCO.
Fakultativni izlet: Puškin-Carsko Selo, ljetna rezidencija Ekaterine Velike, prekrasan dvorac i park površine 34 km2. Enterijer dvorca fascinira sjajem umjetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Katarininom dvorcu vratila stari sjaj.
Posjet najvećem muzeju na Svijetu – poznati Hermitage – s preko tri miliona eksponata izloženih u šest zgrada na obali Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac, nekada službena rezidencija ruskih careva. Kolekcija muzeja vuče korijene još iz 1764. iz zbirke umjetnina carice Katarine II. Najznačajnije zbirke su svakako one s djelima Michelangela, Da Vincija, Rembrandta, Rubensa, Van Gogha, Picassa, Matissea … Respektabilna je i arheološka zbirka, kao i zbirka europske srednjovjekovne umjetnosti. “Galerija s blagom” je više od fascinacije a “Rafaelov hodnik” kopija poznate galerije u Vatikanu, neizbrisiv dojam za sva vremena. Ostatak večeri predviđen za slobodne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

9. dan13.10.2019. (Nedjelja) Sankt Peterburg – Istanbul

Doručak. Odjava iz hotela i transfer ka aerodromu PULKOVO. Check In, pasoške i carinske formalnosti.Let TK402 u 15.15h za Istanbul. Slijetanje na Ataturk aerodrom u 18.45h po lokalnom vremenu. Overnight u Istanbulu.

10. dan14.10.2019. (Ponedjeljak) – Istanbul – SARAJEVO

Let TK1021 u 07.15h za Sarajevo te dolazak na odradište u 08.10h po lokalnom vremenu.

 

 CIJENA ARANŽMANA  1449 KM

 

Dodatne info

CIJENA UKLJUČUJE:
Avio karte na relaciji SARAJEVO – ISTANBUL – MOSKVA i SANKT PETERBURG – ISTANBUL – SARAJEVO sa kompanijom TURKISH ARILINES
4 noćenja sa doručkom u Moskvi u hotelu Beta HOTEL IMZAILOVO 3* ili sličan
4 noćenja sa doručkom u Sankt Peterburgu u hotelu ART ON REPINA 3* ili sličan
1 noćenje sa doručkom u hotelu 3* u Istanbulu (u organizaciji Turkish Airlines-a)
Transfer modernim turističkim autobusima na relaciji AERODROM VNUKOVO – HOTEL U MOSKVI
Transfer modernim turističkim autobusima na relaciji HOTEL U ST. PETERBURG – AERODROM
Transfer brzim vozom Sappsan na relaciji Moskva-Sankt Peterburg (vožnja traje 3,5 – 4h)
Panoramsko razgledanje Moskve
Izlet moskovski metro
Panoramsko razgledanje Sankt Peterburga
Kompletnu organizaciju putovanja uz stručne vodiče tokom putovanja, za vrijeme boravka u kao i u toku realizacije svih planiranih posjeta ili u toku realizacije fakultativnih (neobaveznih) izleta.

CIJENA NE UKLJUČUJE:
aerodromske takse 460,00KM
Fakultativne izlete i ulaznice za muzeje…
KREMLJ – 45EUR (odlučiti prilikom rezervacije aranžmana jer se karte rezervišu I kupuju unaprijed)
PANORAMSKO KRSTARENJE RIJEKOM MOSKOVOM – 40EUR
HERMITAGE – 40EUR
PETERHOF – 45EUR
CARSKO SELO – 55EUR (odlučiti prilikom rezervacije aranžmana jer se karte rezervišu I kupuju unaprijed)
Obavezno putničko zdravstveno osiguranje (PZO) 18 KM
Doplata za 1/1 (jednokrevetnu) sobu 235,00KM

NAPOMENE:
Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne.