Jerusalem ✈ iz Sarajeva

0
Cijena
Od1,999 KM
Cijena
Od1,999 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

601

Izdvajamo

25.01.2020.
Datumi : 25.01.-30.01.2020.
Izrael
Info

Jerusalem

25.01. – 30.01.2020.

 

Fotografije
Program putovanja

1. dan 25.01.2020. (SUBOTA), SARAJEVO – ISTANBUL – TELAVIV – JERUSALEM

Okupljanje putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera u 10.00h. Slijedi let TK1022 za Istanbul u 11.40h sa dolaskom u 15.25h. Po dolasku na aerodrom u Istanbulu slijedi presjedanje na let TK788 za Tel Aviv u 18.15h sa slijetanjem u Tel Aviv u 19.20h. Po dolasku na aerodrom grupu će u bescarinskoj zoni čekati VIP Smile služba koja će putnicima asistirati prilikom ulaska u Izrael. Slijedi bus transfer do hotela (cca 50 minuta). Smještaj u hotel. Hladna večera u sobama. Noćenje.

2. dan 26.01.2020. (NEDJELJA), JERUSALEM

Nakon doručka, u 9.15h slijedi cjelodnevno razgledanje Jerusalema (al Quds) koje započinjemo od Maslinske gore, planine koja se diže istočno od Jerusalema i mjesto je mnogih biblijskih i historijskih događaja – odavde je po kršćanskom vjerovanju Isus ujahao u Jerusalem na magarcu; ovdje je proveo svoje posljednje dane prije suđenja i raspeća; odavde je navodno uzašao na nebo nakon svog uskrsnuća. Nekad je ova gora bila prekrivena maslinama, a danas je to mjesto brojnih svetišta, starog jevrejskog groblja i arapskih sela. Razgledanje Getsemanskog vrta, mjesta na koje je Isus došao sa svojim apostolima nakon posljednje večere kako bi se pomolio i mjesta na kojem je uhapšen. Razgledanje nastavljamo odlaskom do Zida plača, najsvetijeg jevrejskog mjesta u Jerusalemu. Zid je ostao netaknut od razorenja Jerusalema 70. godine n.e. i postao mjestom žalovanja nad razorenjem hrama i jevrejskim izgnanstvom. Ući ćemo u Stari grad. Slijedi obilazak džamije el Aqsa i Kupole na stijeni poznate kao Zlatna ili Omerova džamija, najstarije islamske građevine/spomenika na svijetu! Muslimani ovdje uz učenje određene sure mogu ući u bilo koje vrijeme. Ostali putnici u samo određenim terminima tokom kojih su moguće gužve. Slijedi Via Dolorosa (“križni put”), tradicionalna hodočasnička ruta u Jerusalemu koja ide Isusovim putem do križa. Obilazak crkve Isusova groba u kojoj se nalazi posljednjih 5 stanica križnog puta. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). Nakon obilaska starog grada Jerusalema slijedi panoramski obilazak autobusom novih djelova Jerusalema i modernih simbola ovog starog grada: Kneset (izraelski parlament), Vrhovni sud, Predsjednička rezidencija… Slobodno veče. Večera. Noćenje u hotelu.

3. dan27.01.2020. (PONEDJELJAK), JERUSALEM – BETLEHEM – HEBRON

Doručak. Slobodno vrijeme za obilazak Betlehema, mjesto Isusovog rođenja, gdje ćemo obići džamiju Omer ibn Hattaba i najstariju crkvu na svijetu (početak 6. stoljeća), crkvu Isusova rođenja, te samostan sv. Katarine odakle se svakog 25. decembra prenosi ponoćka diljem svijeta. Tom prilikom spustićemo se do pećine sv. Jeronima Bračanina kojeg je u 3. st. papa poslao u Betlehem kako bi naučio hebrejski i preveo Stari Zavjet s hebrejskog na latinski. Slijedi fakultativni izlet u Hebron (ar. el Halil). Obići ćemo mezar poslanika Ibrahima a.s. i njegove porodice. Odvest ćemo se do Hrasta od Mamre, mjesta gdje je Ibrahim a.s. stanovao i gdje su mu u posjetu došla trojica meleka. Nakon Gaze, Hebron je sa svojih cca 250.000 stanovnika najveći grad u Palestini. Hebron (ili arapski Halil) poznat je po Ibrahimu a.s. koji je u Kur”anu imenom spomenut 69 puta. Ibrahim a.s. smatra se praocem tri velike monoteističke religije (Judaizam, Kršćanstvo i Islam), a njegov grob kao i grobovi njegovog sina Ishaka, unuka Jakuba i praunuka Jusufa nalaze se u gradu Hebronu koji je danas podijeljen na dva dijela: židovski (20% teritorije) i palestinski (80% teritorije). Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan28.01.2020. (UTORAK), JERUSALEM – NEBI MUSA – JERIHON – MRTVO MORE

Nakon doručka preporučujemo odlazak na fakultativni izlet u Han Nebi Musa, Jerihon i Mrtvo more. Napuštamo hotel i vozimo se judejskom pustinjom do Han Nebi Musa, koji je podignut na ovom mjestu u spomen na poslanika Musa a.s. (Mojsije). Izlet nastavljamo odlaskom u Jerihon, najstariji grad na svijetu u kojem su pronađeni ostaci gradskih zidina starih 9.000 godina! Iznad Jerihona nalazi se Gora iskušenja na koju se, kako vjeruju kršćani, Isus povukao nakon krštenja u rijeci Jordan, gdje je u pustinji postio 40 dana i na kojoj ga je sotona iskušavao. Mi ćemo u Jerihonu posjetiti Elišine izvore i obići Hišamovu palatu koju je sagradila dinastija Omajada u 8 vijeku. Ručat ćemo u Jerihonu u podnožju Tel el” Sultan gdje se nalaze ostaci najstarijeg grada na svijetu (uz doplatu). Nastavak putovanja do Mrtvog mora (Bahr Lut), koje je najniža tačka na svijetu (-394 m). Iskoristit ćemo dan za kupanje na jednoj od plaža čuvenog Mrtvog mora koje sadrži preko 30% soli i minerala i koje je hiljadama godina poznato po svom podmlađujućem i ljekovitom djelovanju. Odmor na plaži. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan 29.01.2020. (SRIJEDA), JERUSALEM – NAZARET – AKO – HAIFA – JERUSALEM

Rani doručak. Nakon doručka slijedi izlet u Nazaret, grad Isusovog djetinjstva u kojem je proveo najveći dio života, gdje je anđeo Gabriel obznanio rođenje Isusa, njegovoj majci djevici Mariji. Posjetit ćemo Crkvu Navještenja, potom ćemo se voziti kroz Kanu Galilejsku za koju se veže još jedno od Isusovih čuda: pretvaranja vode u vino. Nastavak vožnje ka Tiberiasu i Galileji. Zastat ćemo pokraj Rogova Hitina mjestu velike pobjede Salahudina Ejubije. Izlet nastavljamo odlaskom u AKO (Akra) – grad na obali Sredozemnog mora koji ima bosanske korijene jer je čuveni Džazar-paša koji je sagradio Ako bio bosanskog porijekla. Obilazak džamije i hamama. Slijedi obilazak Križarskih holova gdje se nekada nalazila prijestonica II Križarskog carstva i šetnja uskim ulicama ovog lijepog grada. Nastavak putovanja prema Haifi. Po dolasku u Haifu odlazimo do brda Karmel iznad Haife gdje se nalazi Bahajski vrt, jedno od najljepših dostignuća pejzažne arhitekture. Poznat je i kao viseći vrt Haife i spada u čuda 21. vijeka. Vrt se spušta strmo, sve do bulevara koji vodi pravo u luku. Pogled na Mediteransko more s vrha Bahajskog vrta smatra se jednim od najljepših pogleda na svijetu. Vrt se sastoji od osamnaest terasa koje se stepenasto spuštaju sa planine Karmel okružujući grobnicu Baba, osnivača bahai religije, u čiju čast su i nastali vrtovi. Terasasti vrtovi povezani su stepenicama koje se spuštaju sa strane, a kroz njihov središnji dio kaskadno teče voda. Vrtovi su projektovani tako da su potpuno izolovani od spoljašnjih zvukova i pružaju savršenu tišinu. Svaka terasa uređena je na isti način, sa dvije palme, fontanom i mostićem. Pod palmama se nalaze čempresi i raznobojno cvijeće iz cijelog svijeta. Ispod posljednje terase, u dnu Bahajskog vrta nalazi se poseban vrt sa cvijećem koje je zasađeno u različitim geometrijskim oblicima. U istom dijelu smještena je i velika fontana okružena mermernim platoom. Povratak u Jerusalem. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

6.dan30.01.2020. (ČETVRTAK), JERUSALEM – ISTANBUL – SARAJEVO

Rani doručak. Slijedi transfer autobusom na aerodrom u Tel Avivu. Let TK 795 za Istanbul u 12.15h. Slijetanje u Istanbul u 15.30h i nastavak leta za Sarajevo u 19.35. Dolazak u Sarajevo u 19.25h. Kraj putovanja.

Cijena: 1.999 KM

Uključene sve takse!

 

Dodatne info

U CIJENU JE UKLJUČENO:

– Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Tel Aviv – Istanbul – Sarajevo sa uključenim apt taksama,
– Smještaj u hotelu Jerusalem Gold 4* ili sličnom u dvokrevetnim sobama na bazi 5 polupansiona (doručak i večera),
– Bus transferi na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom,
– Svi obilasci prema programu sa uključenim ulaznicama,
– Usluge vodiča na našem jeziku tokom boravka na destinaciji, (vodič ide sa grupom iz Sarajeva, ukoliko grupa bude imala 30 ili više putnika)

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

– Viza za Izrael 50 KM (potreban pasoš BiH sa datumom važenja najmanje do 30.07.2020.). Prijave za putovanje moguće je uraditi najkasnije 12 dana prije polaska na putovanje zbog potrebe ishođenja vize (agencija asistira kod ishođenja vize)
– Doplata za jednokrevetnu sobu 585 KM, PZ osiguranje 12 KM,
– Obavezne napojnice za vozače, vodiče i hotelsko osoblje (50 EUR/100 KM/osoba/ukupno za cijeli boravak) – plaćaju se u agenciji prije polaska.

KORISNE INFORMACIJE:
• Lokalno vrijeme: +1 sat u odnosu na vrijeme u Bosni i Hercegovini.
• Novac: Izraelski šekel (ILS), 1,00 EUR = cca. 4,00 ILS. Bolje ponijeti američke dolare, 1 USD = cca 3,5 ILS.
• Električni napon: 230 V, 50Hz. Utikači sa tri priključka su standardni, a po potrebi možete kupiti i adaptere.
• Glavni grad: Jerusalem*, cca 800.000 stanovnika
• Klima: Mediteranska, sa ugodnom zimom
• Jezik u Izraelu: Hebrejski i arapski su službeni jezici. Hebrejski je prvi jezik i njega koristi dvije trećine stanovništva.
Arapski govori 15% stanovništva. Veći dio stanovništva prilično dobro govori engleski jezik koji je obavezan predmet u školi.
• Religija u Izraelu: 80% židova, 18% muslimana uz katoličke i druge manjine.