Istanbul ✈ iz Sarajeva

0
FIRST MINUTE
Od449 KM399 KM
FIRST MINUTE
Od449 KM399 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

2479

Izdvajamo

više polazaka
Datumi : više polazaka
Turska
Info

Istanbul

05.08.-09.08.2020.
19.08.-23.08.2020.

ISTANBUL… Grad smješten na dva kontinenta, okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada… samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija…

Vrijednost više: 
Jutarnji polazak, večernji povratak!

Fotografije
Program putovanja

1. dan SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu kod Centrotours šaltera 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul
u 09.05h sa dolaskom u Istanbul u 12.00h. Transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativni zajednički odlazak pješke sa pratiocem grupe do čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Uživajte! Slijedi odlazak do Egipatskog bazara (Misir čarši), ili Bazar začina koji se nalazi na obalama Zlatnog roga u kvartu Eminonu. Hiljade različitih začina, sušeno voće, sirevi, rahat lokumi, baklave, orašasti plodovi, stotinu vrsta čajeva, i još mnogo drugih vrsta jestivih proizvoda iz cijelog svijeta, zauzimaju najveći dio ponude na bazaru. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel gradskim tramvajem. Noćenje.

2. dan RAZGLEDANJE GRADA + KRSTARENJE BOSFOROM (Ne propustite!)

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija – Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Nakon obilaska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu. U poslijepodnevnim satima odlazimo na krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar – čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula),
Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most – Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za “jela s’ nogu”. Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

3. danEVROPA – AZIJA – EVROPA

Nakon doručka preporučujemo odlazak metroom u azijski dio grada, na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Do kule odlazimo malim brodićem. Povratak u hotel. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje.

4. danMUZEJ PANORAMA 1453 – EJUP

Doručak. Nakon doručka nastavljamo fakultativno obilaziti ovaj fantastični grad odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu” Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga” koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje”. Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Danas predlažemo opcionalni odlazak do centralnog gradskog trga Taksim- žile kucavice ovog milionskog supergrada! Do Taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića…. a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Transfer do novog istanbulskog aerodroma u 15.30h. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.10h sa dolaskom u Sarajevo u 20.05h. Kraj putovanja.

Cijena aranžmana po osobi:
First minute: 399 KM
Redovna cijena:  449 KM
Aerodromske takse: 255 KM

 (First minute cijena za rezervacije do 15.06. ili za prvih 15 rezervacija)

Dodatne info

U cijenu je uključeno:
– Povratna avio karta Sarajevo-Istanbul-Sarajevo (Turkish Airlines)
– Smještaj u hotelu Nanda ili sličnom u oblasti Aksaray/Laleli u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama na bazi 4 noćenja sa doručkom (švedski sto),
– Usluge pratioca grupe u Istanbulu i kompletna organizacija putovanja,

U cijenu nije uključeno:
– Obavezno putno-zdravstveno osiguranje (10 KM za osobe do 60 godina starosti),
– Aerodromse takse cca 252 KM
– Putno osiguranje 10 KM
– Popust za jedno dijete 2-6 godina u pratnji 2 odrasle osobe – 100 KM
– Popust za jedno dijete 6-12 godina u pratnji 2 odrasle osobe – 50 KM
– Fakultativni izleti i ulaznice planirane programom putovanja (Sulejmanija+Egipatski bazar 10 EUR/20 KM,
Razgledanje grada + Topkapi 30 EUR/60 KM, Taksim+Istiqlal ulica 10 EUR/20 KM, Krstarenje
Bosforom + Ortakoy 35 EUR/70 KM, Panorama + Eyup 30 EUR/60 KM, Izlet u azijski dio grada 30 EUR/60 KM). Djeca 2-12 godina – 50%. Izleti se uplaćuju najkasnije 10 dana prije polaska na putovanje.
– Doplata za jednokrevetnu sobu 199 KM
– Individualne troškove
*Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije opcionalnih izleta.