Iran ✈ iz Splita

0
FIRST MINUTE
Od3,160 KM2,950 KM
FIRST MINUTE
Od3,160 KM2,950 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

942

Izdvajamo

08.10.2020.
Datumi : 08.-17.10.2020.
Iran
Info

Iran

08.10.2020.

Današnji Iran, nekadašnja Perzija, sigurna je i gostoljubiva zemlja prepuna čuda starog vijeka. Naše predrasude i medijima nametnuta negativnost tope se odmah po dolasku – ljudi su topli i srdačni, zahvalni što obilazimo njihovu prekrasnu zemlju. Naša nas tura vodi od Teherana prema jugu, obilazeći sve bitne lokaliteta – Isfahan, Jazd, Širaz i Perzepolis. Ovo je putovanje koje je mnoge već ostavilo bez daha.

Fotografije
Program putovanja

1.danZAGREB – DOHA – TEHERAN

Okupljanje skupine za putovanje u Iran na aerodromu Zagreb u 7:45 sati ujutro. Za putnike iz Splita agencija će ponuditi transfer (uz doplatu koja ovisi o broju sudionika). Prijava na let Qatar Airways za Dohu i Teheran. Granične formalnosti. Let Zagreb-Doha 0945h/1605h. Let Doha-Teheran 1850h/2225h. Granične formalnosti i transfer do hotela. Smještaj u sobe i noćenje.

2. dan TEHERAN

Doručak. Naše putovanje u Iran započinjemo obilaskom Teherana: najveći iranski grad s oko 7 mil. stanovnika u središtu, a 13,5 mil. stanovnika u širem području grada. Stepska klima s hladnim zimama posljedica je velike nadmorske visine (iznad 1000 mnm). U gradu je nevjerojatno puno parkova (oko 800), obiluje muzejima i istinski je multikulturni centar (Perzijanci, Azeri, Kurdi, Paštunci, Turkmenistanci, Armenci, Beludži, Arapi, Židovi, Asirci). Posjetit ćemo Nacionalni muzej, Muzej tepiha, te Sa’ad muzejski kompleks. Ako bude otvoren, obići ćemo i muzej dragulja s najvećim dijamantom na svijetu (182 karata). Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. danTEHERAN – QOM – KASHAN – ISFAHAN

Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema Isfahanu. Nakon dva sata vožnje obilazimo grad Qom. Osmi po veličini grad u Iranu s nešto više od milion stanovnika, grad je poznat kao najveće i najznačajnije središte proučavanja (šijitske) religije i sociologije u svijetu. Poznat je i kao mjesto hodočašća (sveto mjesto za šijite). U blizini grada nalazi se znanstveni centar koji između ostalog obogaćuje uran za medicinske svrhe. Obilazimo najznačajnije spomenike grada koji ima drevnu, bogatu baštinu, palače, džamije i muzeje. Slijedi vožnja od oko sat vremena do grada Kashan. Ovo mjesto ima istoriju dugu čak 9000 godina. Vjeruje se kako su Tri Kralja iz Kashana krenula prema Betlehemu. Iako je grad krajem 18.st. pogodio razoran potres, stari relikti su prekrasni, ostaci utvrde iz 11.st., palače, džamiju Age Bozorga, svetište (grobnicu) Pirouza Nahavandija, neke od najljepših vrtova u zemlji. Na kraju dana stižemo u Isfahan. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. danISFAHAN

Doručak. Naše je putovanje u Iran danas posebno zanimljivo jer obilazimo jedan od najljepših gradova ove velike i zanimljive države. Drugi po veličini grad u Iranu s oko dva miliona stanovnika, prijestolnica Safavida koji su na licu grada ostavili trajan i veličanstven trag nakon što je perzijski šah Abas Veliki ovdje prebacio svoj dvor i proglasio mjesto glavnim gradom. Veliki broj najljepših iranskih džamija, palača, trgova i mostova su u Isfahanu i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo jedan od najvećih trgova na svijetu, Imamov trg (ranije Meidan-e Šah), površine 9 hektara i građen sredinom XVI. stoljeća; palača A’li Qapu, džamija Šeik Lotfollah, džamija Imam, te mostove na rijeci Zayande, palaču Chehel Sotoun. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5.dan ISFAHAN – NAIN – JAZD

Doručak. Nastavljamo obilaziti Isfahan: Armensku četvrt i Katedralu Vank, Muzej unutar biskupove palače, Sabornu džamiju, Šahovu džamiju, Veliki bazar. Slijedi vožnja za Jazd. Pauza u gradu Nain (oko 25000 stanovnika) poznatom po drevnom vodovodno-kanalizacijskom sistemu ispod grada. Obilazimo Glavnu džamiju Nain, jednu od najstarijih džamija u državi. Nastavljamo vožnju za Jazd. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6.danJAZD

Doručak. Jazd je grad s više od milion stanovnika i glavno središte zoroastrizma, monoteističke religije koju je reformirao Zaratustra, pa ponekad nosi naziv zaratustrizam. Datiranje Zaratustre je upitno, no čini se najizglednije da je živio i djelovao u VII. st. pr.Kr. Jazd je poseban jer je izgrađen od drevnih opeka, arhitektura mu je prilagođena pustinjsko-stepskim klimatskim prilikama, a sistem kanata se hiljadama godina koristi za navodnjavanje. Obilazimo središnji gradski trg Mir Chakhmaq kompleks, Vječnu vatru koja je sveta skupini od oko 40000 zoroastrijanaca i neprekinuto gori od 470. godine. Potom obilazimo džamiju Jame koja je najznačajnija islamska građevina u gradu. Večera i noćenje.

7.danJAZD – ABARKUH – PASARGAD – ŠIRAZ

Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema jugu. Radimo pauzu u gradiću Abarkuh koji je smješten na preko 1.500 metara nadmorske visine i ima oko 20000 stanovnika. Obilazimo takozvane Tornjeve tišine; neobična konična zdanja, te se fotografiramo pokraj čempresa starog preko 4000 godina. Nastavljamo putovanje uz pauzu u Pasargadu. Obilazimo monumentalnu grobnicu Kira Velikog iz perzijske dinastije Ahemenida u Pasargadu. Kir je bio veliki vojskovođa i osnivač Perzijskog carstva, a umro je krajem VI. st. pr.Kr. Lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a i nekoć je bio veliki grad – sjedište Cartsva. Od drevnih lokaliteta svojom se ljepotom i očuvanošću nameće upravo grobnica velikog vladara. Nastavak putovanja za Širaz. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8.danŠIRAZ

Doručak. Naše putovanje u Iran dovelo nas do Širaza, grada iznimne važnosti. Ima oko 4000 godina civilizacijskog kontinuiteta, a u 18.st. bio je glavni grad Perzije. Poznat je kao grad pjesnika, vina, vrtova i cvijeća. Obilazimo: Citadelu Karim Khan, vrtove Eram (UNESCO), džamiju i pazar Vakil, džamiju Nasir ol-Molk, medraseh-ye Khan, svetište Imamzadeh Ali bin Hamze. Šetamo gradom i upijamo dojmove ovog uistinu posebnog mjesta. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

9.dan PERZEPOLIS & NEKROPOLE

Doručak. Okolica Širaza je kulturološki iznimno bogata zato odlazimo na izlet. Upoznajemo Perzepolis, kompleks pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lokalitet spominje se od kraja VI. st pr.Kr. a smješten je na prirodnoj terasi. Nailazimo na nekadašnje kraljevske palače, riznicu, popratne građevine, dvostruka monumentalna stubišta, te veliku ceremonijalnu dvoranu nazvanu ‘dvorana stotinu stupova’ (perzijski apadana, tj. hipostil) koja je mogla primiti 10000 uzvanika. Grad je uništio Aleksandar Makedonski 330 g.pr.Kr. Nakon obilaska odlazimo do obližnje nekropole Naqsh-e Rustam i Rajab. Ovdje su kolosalne grobnice, neke uklesane u planini, neke samostojeće. Prema natpisima na grobnica otkrivamo da je ovo pogrebno mjesto velikih perzijskih vladara Darija I. i II., Kserksa I. i drugih. Bogatstvo reljefa je nevjerojatno i svjedoči o bitkama iz razdoblja V.-III. st. pr.Kr. Prije povratka u hotel obilazimo grobnice velikih perzijskih pjesnika Hafeza i Saadija. Večera. Noćenje.

10.dan ŠIRAZ – DOHA – ZAGREB

Ranojutarnji / noćni transfer za aerodrom. Po dolasku prijava na let Qatar Airways, granične formalnosti. Let Širaz-Doha 0555h/05:40h. Let Doha-Zagreb 0810h/1310h. Nastavak putovanja prema Splitu za one koji su rezervirali i uplatili transfer. Naše putovanje u Iran završava.

Cijena aranžmana po osobi:
First minute: 2.950 KM
Redovna cijena: 3.160 KM

Aerodromske takse: 525 KM

 

Dodatne info

Cijena uključuje:

Let Zagreb-Doha-Teheraqn i Širaz-Doha-Zagreb (ekonomska klasa) uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 23 kg, smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (doručak, večera, noćenje) u dvokrevetnim sobama prema programu putovanja, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalnog vodiča u Iranu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti.

Cijena ne uključuje:

Obaveznu doplatu za aerodromske takse koje na dan objave putovanja u Iran iznose 525 KM. vizu za Iran,  smještaj u jednokrevetnoj sobi (525 KM), paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska). U Iranu je, kao i u većini bliskoistočnih zemalja, običaj dati napojnicu lokalnom osoblju 5 USD po danu i po osobi.