EGIPAT ✈ iz Splita, Zagreba

0
FIRST MINUTE
Od2,550 KM2,385 KM
FIRST MINUTE
Od2,550 KM2,385 KM
Ime i prezime*
Email*
Broj osoba*
Datum*
Vaš upit*
Slažem se sa Pravima korištenja i Općim uslovima.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Spasi na listu želja

Da biste dodali na listu želja, morate imati račun

164
08.11.2019.
Datumi : 08.11.2019.
Info

EGIPAT iz Splita, Zagreba

Krstarenje Nilom, piramide u Kairu, veličanstveni Abu Simbel!
polazak: 08.11.2019. 

Fotografije
Program putovanja

1. dan SPLIT/ZAGREB/DUBROVNIK - KAIRO

Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita, Dubrovnika i Zagreba na aerodromu u Zagrebu 07:20 sati. Za putnike iz Splita / Dubrovnika možemo pribaviti avio karte do Zagreba, osigurati smještaj u odličnom hotelu nedaleko od aerodroma Zagreb i transfere od/do aerodroma. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 09:10h/13:15h. Let Istanbul-Kairo 19:10h/20:30h. (Alternativni letovi: ZAG MUC 1310h/1415h i MUC CAI 1845h/2330h)Vrijeme između letova ćemo iskoristiti za instrukcije o putovanju / sigurnost, lokalni običaji, hrana i piće, uvod u teme s kojima ćemo se tijekom puta susretati (vjerujemo kako će vam biti zanimljivo). Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema pažljivo odabranom hotelu 5*. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2. dan DREVNE PIRAMIDE (Sakara, Dahšur, Plato u Gizi)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo razgledavanjem tri najpoznatija kompleksa piramida – Sakara, Dahšur i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida. Slijedi posjet Dahšuru (koji je tek odnedavno otvoren za turističke posjete) i obilazimo Zakrivljenu i Crvenu piramidu faraona Sneferua, Keopsovog oca. On je usavršio gradnju piramida gradeći čak tri piramide i time je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! Piramide u Dahšuru grandiozna su uvertira graditeljskog čuda na Giza. Fotografiramo Crnu piramidu iz Srednjeg kraljevstva i imamo mogućnost ući u Crvenu piramidu. Stanka za ručak. Poslijepodne obilazimo Plato Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide – plato Gize je nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 2 (Kairo).

3. danEGIPATSKI MUZEJ & LET ZA LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički obilazimo Muzej uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate ovog nevjerojatnog mjesta. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak će kroz sat i pol biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice. Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje – oko 100 kn). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa. Nakon obilaska na redu je drugo lice Kaira, obilazak islamske arhitekture. Obilazimo utvrđenu Citadelu s prekrasnom Alabasternom džamijom Muhameda Alija, ostatke vojne i vjerske arhitekture. Organizirani ručak uz doplatu. Ako bude vremena obići ćemo džamiju Ibn-Tulun (dovršena 9.st.) najstarija je još uvijek sačuvana džamija Egipta. Krasi je spiralni minaret. Polazak prema aerodromu Kairo. Let za Luksor koji traje oko sat vremena. Po dolasku odlazimo u hotel 5*. Smještaj i večera. Noćenje 3 (Luksor).

4. danDOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne Tebe – jednog od najbogatijih arheoloških lokaliteta na svijetu. Ovdje započinje naša priča o Novom kraljevstvu, epohi poznatoj po velikim vladarima: ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Obilazimo najpoznatije građevine na području Luksora: Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta) i u daljini vidjeti hram čovjeka koji ga je porušio: Rameseum – hram Ramzesa II. Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Sredinom dana smještaj na brod 5* koji će pet dana biti naš dom. Ručak. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost: restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom kako biste uživali u pogledu na Nil i zelenu dolinu koja se proteže uz rijeku, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu, pod ugodnim saharskim suncem uživamo u sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama, masaži i ispijanju čaja. Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli. Poslijepodne slobodno vrijeme za odmor i uživanje na palubi. Nakon večere predlažemo fakultativni izlet Luksor kočijama: zajedničku vožnju kočijama koje su najslikovitiji način upoznavanja ovog grada od 400 tisuća žitelja, a čija je žila kucavica šarena tržnica (arapski: suk). Tijekom obilaska posjetit ćemo i Luksorski hram, velebno zdanje koje je posebno zanimljivo pod noćnom rasvjetom i do kojeg vodi poznata Aleja Sfingi s tijelima lava i glavama ovna. Najveći trag na ovom hramu ostavili su Amenhotep III. i Ramzes II. Posjet zlataru stare tradiciji uz mogućnost izrade kartuša od srebra ili zlata u kojima se upisuju imena po želji kupca, a koristeći hijeroglife. Povratak na brod i noćenje 4 (brod).

5. danKARNAK – NAJVEĆI HRAM SVIJETA

Doručak. Ovo jutro našeg putovanja u Egipat iz Splita posvetit ćemo najvećem drevnom hramskom kompleksu na svijetu: Karnak. Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Tebe (Luksora) gradio se dugi niz stoljeća počevši od 22. stoljeća pr. Kr. do 1. stoljeća pr. Kr. Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Povratak na brod. Ručak i isplovljavanje prema brani na Esni. Krstarenje Nilom: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Večera. Noćenje 5 (brod).

6. danHRAMOVI UZ NIL: EDFU & KOM OMBO

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas je izuzetno ugodno. Kroz jutro ćemo posjetiti hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina iz Ptolomejskog razdoblja najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena. Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo uzvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Ručak tijekom plovidbe. Poslijepodne brod pristaje nedaleko hrama Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom. Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod. Večera tijekom plovidbe prema Asuanu. Noćenje 6 (brod).

7. dan VELIČANSTVENI ABU SIMBEL & ASUAN

Naše putovanje u Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano (oko 3:30 sati). Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu do ponovnog okupljanja skupine u brodskom restoranu u vrijeme ručka. Vožnja u konvoju do Abu Simbela (breakfast-box ćemo dobiti pri izlasku s broda). Vozimo se kroz pustinju uživajući u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca. Daleko na jugu dolazimo do pećinskog hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Podizanje Velike asuanske brane uzrokovalo je rast vode i stvaranje nepreglednog akumulacijskog jezera Nasser. Nubija je nestala pod vodom, a ista je sudbina pratila brojne arheološke lokalitete. Srećom, hram Abu Simbel je u cijelosti prebačen na novu lokaciju. Ovo je veliki podvig međunarodne zajednice u očuvanju kulturnog blaga, kao i trijumf graditeljstva 1960-ih. Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. Najsvetiji dio je Svetinja nad svetinjama – niša s kipovima četiri božanstva: Ptah, Amon, Ramzes II. i Ra. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat pridružujemo se konvoju i vozimo prema Asuanu. Stanka za obilazak Velike asuanske brane. Ručak na brodu i slobodno vrijeme za relaksaciju. Sredinom poslijepodneva odlazimo do Drevnog asuanskog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas bi to bilo teško uz sve prednosti suvremene tehnologije, pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća i truda trebalo uložiti za izradu jednog obeliska. Činjenica da su ih drevni Egipćani oblikovali u granitu, vadili i prevozili, te postavljali po hramovima prije nekoliko milenija jednostavno zvuči nevjerojatno. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjet

8.danHRAM PHILAE I NUBIJA / LET ZA KAIRO

Doručak. Krstarenje Nilom i posjet krajnjem jugu Egipta privodimo kraju. Odjavljujemo se iz brodskih kabina. Fakultativni izlet u Nubijsko selo & Hram Philae. Izlet uključuje posjet brodom do hrama Philae, smještenog na otočiću nakon što je prebačen na ovu lokaciju. Hram je posvećen Izdidi, moćnoj boginji i odlikuje se navjerojatno dobrom očuvanošću i prelijepim reljefima. Slijedi krstarenje po Nilu tijekom kojeg možemo vidjeti Otoke, Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel (Agatha Christie). Zatim plovimo motornim čamcima uz čarobni svijet Prve katarakte, kroz brzake i između velikih granitnih kamenih gromada. Fauna je očaravajuća, posebno razne vrste ptica močvarica. Stižemo u podnožje velike pješčane dine i mijenjamo prijevozno sredstvo: jašemo na devama (ili idemo brodom – prema želji putnika) do Nubijskog sela. Dočekuju nas topli i srdačni Nubijci, upoznajemo njihov način života, ulazimo u jednu od njihovih kuća, fotografiramo se s malenim krokodilima koji se ovdje čuvaju kao kućni ljubimci, oslikavamo se kanom (u ovome su Nubijke majstorski vješte), kupujemo suvenire i začine. Povratak brodom prema Asuanu. Odlazak na aerodrom. Let Asuan-Kairo traje oko sat i pol. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje 8 (Kairo).

9.danKAIRO – ZAGREB – SPLIT

Odjava iz hotela. Naše putovanje u Egipat iz Splita završavamo. Transfer do aerodroma Cairo International i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Kairo-Istanbul 09:35h/13:05h. Let Istanbul-Zagreb 18:55h/19:05h. (Alternativni letovi: CAI MUC 0730h/1035h i MUC ZAG 1130h/1230h). Putnici iz Splita ili Dubrovnika stižu na večernji let do svoje destinacije. Putovanje u Egipat završava.

Dodatne info

 

Cijena putovanja:
2385 KM  cijena s popustom koja vrijedi za one koji uplatu vrše u cijelosti  najkasnije 30 dana prije polaska
2550 KM za kasnije uplate

Cijena putovanja u Egipat uključuje:
Let avionom Zagreb-Kairo-Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 23 kg, dodatne letove u Egiptu na relacijama Kairo-Luksor i Asuan-Kairo, smještaj u hotelima i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona i 4 puna pansiona (2 HB Giza, 1 HB Luksor, 4 FB na brodu, 1 HB Cairo), licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Egipat ne uključuje:
Obavezne aerodromske takse cca 610 KM , smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 395,00 KM ), obvezni paket ulaznica za znamenitosti  i napojnice (295,00 KM ), obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat samo za hrvatske putne dokumente (doplata 65,00 KM ), osobne troškove, fakultativne izlete hram Luksor, izlet u Abu Simbel (autobusom 100e), izlet u Nubijska selo (brodom i devama 35 e), izlet Philae (autobusom i brodom 35 e), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza 135 KM  / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska).

Vize i granična ograničenja
Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 16.09.2019. ili kasniji. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja
Egipatska funta, 1 funta / egyptian pound = 100 piastera ili piastra
100,00 USD je oko 1700,00 EGP / 100,00 EUR je do 1900,00 EGP

Razmjena novca u EGP može se napraviti u zračnoj luci, na recepciji hotela i u mjenjačnicama (na koje samo tu i tamo nailazimo). Podizanje novca s bankomata je moguće, uz priličnu proviziju. Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a) i napojnice.

Plaćanje kreditnim karticama je moguće, ali preporučen je oprez. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Cijene su nažalost u sklopu dvostrukog standarda: cijene koje lokalno stanovništvo plaća za kavu, čaj ili nešto treće puno su niže od onih koje plaćaju turisti. Ova je praksa uobičajena već desetljećima jer Egipat ima dugu tradiciju u turizmu koji je važan izvor prihoda.

Odjeća i obuća
Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Ponesite kupaće kostime. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na arheološke lokalitete. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na brodski ili hotelski bazen, za korištenje u hotelskoj sobi ili brodskoj kabini. Ručnik nije potrebno nositi iz Hrvatske. Posjet sakralnim objektima (sinagoge, crkve, džamije) podrazumijevaju duge nogavice i rukave, a za žene i šal preko glave, u džamijama se izuvamo.